Βρετανία: Ετήσια ανάπτυξη 3,4% στο α’ τρίμηνο

Με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό 3,5 χρόνων αναπτύχθηκε το βρετανικό ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο, ενισχύοντας την προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων. Η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 0,7% σε τριμηνιαία και 3,4% σε ετήσια βάση.

Βρετανία: Ετήσια ανάπτυξη 3,4% στο α’ τρίμηνο
Με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό 3,5 χρόνων αναπτύχθηκε το βρετανικό ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο, ενισχύοντας την προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων.

Το πραγματικό ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Βρετανίας αναπτύχθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση και 3,4% σε ετήσια βάση, περισσότερο απ’όσο αναμενόταν στις προηγούμενες επίσημες εκτιμήσεις, όπου η στατιστική υπηρεσία έκανε λόγο για αύξηση 3%.

Τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας έχουν προκαλέσει αισθητή βελτίωση των μισθών και κατά συνέπεια των καταναλωτικών δαπανών στη Βρετανία, ενώ παράλληλα ανάκαμψη εμφανίζουν οι επιχειρηματικές επενδύσεις και η βιομηχανική παραγωγή.

Προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας έχει προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τέσσερις φορές από τον Νοέμβριο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα προχωρήσει σε νέα αύξηση, πιθανόν τον Αύγουστο. Το βασικό επιτόκιο της ΒοΕ κινείται σήμερα στο 4,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v