Θεαματική ανάκαμψη στην Ευρώπη

Θεαματική ανάκαμψη εμφανίζουν οι ”ενεργοβόροι” κλάδοι στις ευρωαγορές και δη οι αεροπορικές εταιρίες και οι μεταφορές, καθώς η τιμή του πετρελαίου κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών. Aνοδικό άνοιγμα προοιωνίζουν τα futures για την Wall.

Εντυπωσιακή ανάκαμψη εμφανίζουν οι ”ενεργοβόροι” κλάδοι στις ευρωαγορές και δη οι αεροπορικές εταιρίες και οι μεταφορές, καθώς η τιμή του πετρελαίου κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών μετά την αποκατάσταση σημαντικού τμήματος των ιρακινών εξαγωγών και την άρση των απεργιακών κινητοποιήσεων στη Νορβηγία.

Οι βασικοί δείκτες ενισχύονται και στις 17 δυτικοευρωπαϊκές αγορές πλην της Νορβηγίας.

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο κινείται με άνοδο 0,83% στις 4.531 μονάδες, ενώ τα κέρδη του DAX διαμορφώνονται στο 1,5% καθώς ο δείκτης της γερμανικής αγοράς κινείται στις 4.072 μονάδες. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC κερδίζει 0,92% στις 3.776 μονάδες.

Η British Airways κερδίζει 1,2% και η Lufthansa 2,1%. Το πετρέλαιο αντιστοιχεί στο 16% του κόστους μιας αεροπορικής εταιρίας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της λονδρέζικης Aviation Economics.

Σημαντικά κέρδη εμφανίζουν και άλλοι κλάδοι που εξαρτώνται ιδιαίτερα από το πετρέλαιο, όπως οι μεταφορές, οι επιχειρήσεις logistics και οι χημικές εταιρίες.

Κατά τα λοιπά, η Royal KPN, η μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρία της Ολλανδίας εκτινάχθηκε 3,5% μετά την ανακοίνωση προγράμματος επαναγοράς μετοχών ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η KarstadtQuelle, η μεγαλύτερη εταιρία αλυσίδων λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία εκτινάχθηκε 4,2%, καθώς φημολογήθηκε ότι εξετάζει την διακοπή της λειτουργίας 30 ζημιογόνων καταστημάτων και την κατάργηση 2.500 θέσεων εργασίας.

Η Suez, δεύτερη στον κόσμο εταιρία διαχείρισης υδάτινων πόρων, ενισχύθηκε 0,9% μετά την αναβάθμιση της μετοχής της σε ”υπερστάθμιση” από ”ουδέτερη” από την J.P. Morgan Chase.

Ανοδικό άνοιγμα προμηνύουν και τα futures για την Wall Street, αντλώντας αισιοδοξία από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την προσδοκία ότι οι προβλεπόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed θα είναι ”μετρημένες” και δεν θα διαταράξουν την οικονομική και χρηματιστηριακή ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Εξάλλου, σήμερα το υπουργείο Εμπορίου θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το προσωπικό εισόδημα και τις καταναλωτικές δαπάνες και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μεγέθη θα επιβεβαιώσουν την προοπτική αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής.

Το ατομικό εισόδημα, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, αναμένεται ότι ενισχύθηκε τον Μάιο κατά 0,5% έναντι 0,6% στην προηγούμενη μέτρηση, ενώ οι ατομικές δαπάνες εκτιμάται αυξήθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 0,8% από 0,3% τον Απρίλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v