Αύξηση επιτοκίων διεθνώς συστήνει η BIS

Οι ρυθμιστές της πιστωτικής πολιτικής θα πρέπει να αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια καθώς δυναμώνει η διεθνής οικονομική ανάκαμψη, ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, μετά το πέρας της ετήσιας συνόδου στη Βασιλεία.

Αύξηση επιτοκίων διεθνώς συστήνει η BIS
Οι ρυθμιστές της πιστωτικής πολιτικής θα πρέπει να αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια καθώς δυναμώνει η διεθνής οικονομική ανάκαμψη, ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, της ”κεντρικής τράπεζας των κεντρικών τραπεζών”, μετά το πέρας της ετήσιας συνόδου στη Βασιλεία.

”Καθώς συσσωρεύονται ενδείξεις βελτίωσης της παραγωγής και της παραγωγικής δυνατότητας στον πλανήτη, θα πρέπει να επιβληθεί αυστηρότερη μακρο-οικονομική πολιτική,” τόνισε ο προεδρεύων της Bank for International Settlements, Nout Wellink.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι να επιβάλλουν μια τέτοια πολιτική χωρίς να διακυβεύσουν την οικονομική βελτίωση που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

Από τις τέσσερις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, μόνο η Bank of England έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού φέτος. Η Fed έχει διατηρήσει το βασικό δανειστικό επιτόκιο στο 1% επί ένα έτος, η Bank of Japan συντηρεί μηδενική επιτοκιακή πολιτική και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε στις αρχές του μήνα το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 2%.

Κατά την BIS οι κεντρικοί τραπεζίτες ίσως υποχρεωθούν να αναθεωρήσουν τη στάση τους καθώς επιταχύνεται η οικονομική ανάπτυξη. Οι αγορές αναμένουν ευρέως ότι η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει την Τετάρτη σε αύξηση του επιτοκίου στο 1,25%.

Στην ετήσια γενική συνέλευση της BIS συμμετείχαν ο διοικητής της Fed, Alan Greenspan, της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet και της BOJ Toshihiko Fukui.

Η BIS, την οποία ελέγχουν 55 από τις ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, διαθέτει τραπεζικές υπηρεσίες, διενεργεί στατιστικές έρευνες, προσμετρά τους κινδύνους στο τραπεζικό σύστημα και παρακολουθεί και εποπτεύει σε διεθνές επίπεδο τον τραπεζικό κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v