Ανάκαμψη με μοχλό την τεχνολογία στις ευρωαγορές

Ο τεχνολογικός κλάδος βοήθησε τις ευρωπαϊκές αγορές να εδραιώσουν τα πρωινά κέρδη τους. Το επενδυτικό ενδιαφέρον καθορίζεται από τις επιχειρηματικές εξελίξεις, καθώς στο μακρο-οικονομικό επίπεδο όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Fed στις 30 Ιουνίου.

Ο τεχνολογικός κλάδος βοήθησε τις ευρωπαϊκές αγορές να εδραιώσουν τα πρωινά κέρδη τους.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι επιλεκτικό και καθορίζεται από επιχειρηματικές εξελίξεις, καθώς στο μακρο-οικονομικό επίπεδο όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 30 Ιουνίου για τον καθορισμό των αμερικανικών επιτοκίων.

Οι βασικοί δείκτες ενισχύονται στις 16 δυτικοευρωπαϊκές αγορές που λειτουργούν σήμερα, πλην της Δανίας και της Πορτογαλίας. Το χρηματιστήριο στο Λουξεμβούργο παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας. Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,45% στις 4.488 μονάδες, ενώ ο CAC 0,65% στις 3.953 μονάδες.

Ο DAX ενισχύεται 0,72% στις 3.727 μονάδες, καθώς το επιτυχές ΙΡΟ της Postbank τόνωσε την επενδυτική ψυχολογία. Οι αναλυτές χαρακτήρισαν τις συναλλαγές στο ντεμπούτο της εταιρίας ικανοποιητικές, καθώς 9 εκατομμύρια μετοχές άλλαξαν χέρια μέχρι το μεσημέρι. Η τιμή του τίτλου διαμορφώνεται το μεσημέρι στα 28,96 ευρώ, υψηλότερα από την τιμή εισαγωγής των 28,5 ευρώ αλλά ελαφρώς χαμηλότερα από το άνοιγμα στα 29 ευρώ.

Οι τεχνολογικές μετοχές παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα κέρδη ανάμεσα στους 18 κλάδους του δείκτη Stoxx 600. Η Philips ενισχύεται 2,4% και η ARM Holdings 2,2% ενώ η Alcatel εκτινάχθηκε 4% μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής SBC Communications ότι οι δύο εταιρίες θα συνεργαστούν για την κατασκευή δικτύου οπτικών ινών αξίας 6 δισ. δολ.



Με εκτίναξη 6,4% αντέδρασε η μετοχή της British American Tobacco στην είδηση ότι η επιτροπή ανταγωνισμού των ΗΠΑ ενέκρινε την εξαγορά της από την R.J. Reynolds.

Η Alitalia ενισχύθηκε 5,1% όταν η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να εγγυηθεί για νέο δάνειο στον προβληματικό αερομεταφορέα.

Τα futures της Wall Street προοιωνίζουν τάσεις σταθεροποίησης για το άνοιγμα των βασικών δεικτών, με ελαφρά άνοδο για τον Dow και οριακή διόρθωση για τον S&P και τον Nasdaq, που εκτινάχθηκε χθες 1%.

Το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στις ανακοινώσεις επιχειρηματικής κερδοφορίας, όπου σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα η FedEx και η Micron Technology.

Η Thomson Financial εκτιμά στην τελευταία έρευνά της μεταξύ αναλυτών, ότι η επιχειρηματική κερδοφορία β’ τριμήνου θα κινηθεί στον μέσο όρο του 20% μετά το 28% του α’ τριμήνου και του δ’ τριμήνου 2003. Μολονότι δυναμικό, το αναμενόμενο ποσοστό κερδοφορίας εκτιμάται ότι έχει ήδη προεξοφληθεί στις τιμές των μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v