Πιέσεις στις ευρωαγορές από πετρέλαια, αεροπορικές

Πτωτικές παραμένουν οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα για τον καθορισμό των αμερικανικών επιτοκίων.

Πτωτικές παραμένουν οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές προτιμούν το περιθώριο μέχρι να ”φύγει από τη μέση” η κρίσιμη συνεδρίαση της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα για τον καθορισμό των αμερικανικών επιτοκίων.

Οι πιέσεις επιμένουν στις πετρελαϊκές μετοχές, όπως η Total και η BP, μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου και τη σύσταση της UBS για μείωση θέσεων στη μετοχή της Royal Dutch/Shell.

Νέα ”έξοδο” προκάλεσε στον αεροπορικό κλάδο η προειδοποίηση της Swiss International Air Lines ότι θα καταθέσει λειτουργικές ζημίες και στη φετινή χρονιά, παράλληλα με την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Alitalia.

Στους κερδισμένους της συνεδρίασης η Bouygues, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία ασύρματης τηλεφωνίας στη Γαλλία, ενισχύεται 0,5% μετά την ανακοίνωση ότι θα μειωθούν οι τιμές των μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας από 25 Αυγούστου.

Οι 13 από τους 17 δείκτες των δυτικοευρωπαϊκών αγορών κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο υποχωρεί 0,40% στις 4.484 μονάδες, ενώ ο DAX ακολουθεί με απώλειες 0,31% στις 3.976 μονάδες και ο CAC 0,32% στις 3.728 μονάδες.

Τα futures προοιωνίζονται περιορισμένες μεταβολές για το άνοιγμα των βασικών δεικτών της Wall Street με ελαφρά πτώση για τον Dow Jones και οριακή άνοδο για τον δείκτη S&P.

Το ενδιαφέρον παραμένει συγκεντρωμένο στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed στις 30 Ιουνίου για τον καθορισμό του στόχου του επιτοκίου overnight διατραπεζικού δανεισμού. Η πλειονότητα των οικονομολόγων, βάσει δημοσκόπησης του Bloomberg, περιμένει αύξηση του επιτοκίου από το 1% στο 1,25%.

Στη σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται να κυριαρχήσουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της Goldman Sachs και της Morgan Stanley. Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι τα επιχειρηματικά κέρδη στη φετινή χρονιά θα ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις και άρα θα υποστηρίξουν υψηλότερα τις μετοχές, εφόσον η Fed δεν προχωρήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού.

Η Thomson Financial περιμένει ότι τα κέρδη του δείκτη S&P 500 θα αναπτυχθούν 20,1% στο β’ τρίμηνο και 18,3% στο σύνολο του 2004, υψηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για αύξηση 14,9% και 13,9% αντιστοίχως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v