Επιτόκια: Προς αύξηση n Fed, σταθερά n EKT

Η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια αυτή την εβδομάδα, ενώ η ευρωπαϊκή ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητη πιστωτική πολιτική, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες μεταξύ αναλυτών.

Επιτόκια: Προς αύξηση n Fed, σταθερά n EKT
Η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια αυτή την εβδομάδα, ενώ η ευρωπαϊκή ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητη πιστωτική πολιτική, σύμφωνα με τις ενδείξεις που προκύπτουν από τις πιο πρόσφατες έρευνες μεταξύ αναλυτών.

Η Federal Reserve, που έχει διατηρήσει το επιτόκιο fed funds στο 1%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1958, επί ένα χρόνο, προβλέπεται να αποφασίσει αύξηση 25 μονάδων βάσης στο 1,25% σύμφωνα με την άποψη μεγάλης πλειοψηφίας αναλυτών σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

Από τους 133 αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 112 περιμένουν αύξηση 0,25 μονάδων κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, οι 18 αναμένουν διατήρηση των επιτοκίων στο 1% και οι 3 προβλέπουν αύξηση 0,50 μονάδων στο 1,5%.

Με προεξοφλημένη ουσιαστικά την επιβολή αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής εξαιτίας των φόβων των κεντρικών τραπεζιών των ΗΠΑ για επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις δηλώσεις του Alan Greenspan κατά την ανακοίνωση των αποφάσεων της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αναλυτές, οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές ελπίζουν να συμπεράνουν από την φρασεολογία του κεντρικού τραπεζίτη τους ρυθμούς με τους οποίους θα συνεχιστεί ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων, ώστε να έχει επίδραση στην συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να κρατήσει τα επιτόκια του ευρώ σταθερά στο 2% για 13ο μήνα, ώστε να δώσει χρόνο στις οικονομίες της ευρωζώνης να επιταχύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με διαφορετική δημοσκόπηση του Bloomberg.

Κατά τους αναλυτές, η ΕΚΤ θα περιμένει μέχρι το α’ τρίμηνο του ερχόμενου έτους πριν αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 0,25 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ Alan Greenspan και της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet συναντώνται σήμερα στη Βασιλεία στο πλαίσιο της τακτικής συνόδου της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v