Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στροφή σταθεροποίησης στις ευρωαγορές

Στροφή προς πορεία σταθεροποίησης για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με στήριξη από τις μετοχές πετρελαϊκών ομίλων και παρά τη συνεχιζόμενη «αιμορραγία» για τον τραπεζικό κλάδο.

Πλήρης «διαγραφή» των αρχικών απωλειών για τις ευρωπαϊκές αγορές, με την στήριξη να προέρχεται από τον πετρελαϊκό κλάδο, μετά την σταδιακή ανάκαμψη της τιμής του «μαύρου χρυσού».

Στον αντίποδα συνεχίζεται η «αιμορραγία» για τις τράπεζες, η οποία αποδίδεται, κατά ένα μέρος και στις αποκαλύψεις της «Wall Street Journal», για «μαγείρεμα» των τελικών αποτελεσμάτων των «τεστ κόπωσης» στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή επανέρχεται στο προσκήνιο η μάχη «αρκούδων» και «ταύρων» για την πορεία αγορών και οικονομίας. Στην πλευρά των αισιόδοξων κατατάσσονται ΟΟΣΑ, Jean-Claude Trichet, Ben Bernanke (κυρίως για τις αμερικανικές τράπεζες) και George Soros. Όλοι «βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ» της ύφεσης.

Στον αντίποδα οι Paul Krugman και Jim Rogers, όχι μόνο εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για την πορεία των οικονομιών, αλλά ο κ. Rogers προσθέτει ότι οι αγορές «δεν είναι το καλύτερο μέρος για να βρεθεί κάποιος μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια».

Επιστρέφοντας στην πραγματικότητα των αγορών, θετική πορεία ακολουθούν οι μετοχές των BP και Royal Dutch Shell με κέρδη 0,3% και 1,29% αντίστοιχα. Στην αντίπερα όχθη ο τραπεζικός κλάδος, με την Royal Bank of Scotland να υποχωρεί 2,3%, την Barclays να αποδυναμώνεται υψηλότερα του 4% και τις Deutsche Bank και UBS να σημειώνουν απώλειες 1%.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 ενισχύεται 0,7% στις 4.901 μονάδες, με τον FTSE 100 να καταγράφει κέρδη 0,2% στις 4.442 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 0,3% υψηλότερα στις 3.259 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v