Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνής κρίση: Νέα κόντρα ταύρων & αρκούδων

ΟΟΣΑ, Trichet, Bernanke και Soros εμφανίζονται αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομία και για τις τράπεζες. Στην ακριβώς αντίθετη όχθη παρατάσσονται Krugman, Rogers, αλλά και κάποιοι Αμερικανοί αναλυτές.

  • Επιμέλεια: Σοφία Ζαφείρη
Διεθνής κρίση: Νέα κόντρα ταύρων & αρκούδων
Ο ΟΟΣΑ, ο κ. Trichet, ο κ. Bernanke και ο κ. Soros εμφανίζονται αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομία και για τις τράπεζες. Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά παρατάσσονται ο κ. Krugman, ο κ. Rogers, αλλά και κάποιοι Αμερικανοί αναλυτές.

Ο κ. Trichet σε ομιλία του τη Δευτέρα στη Βασιλεία της Ελβετίας υποστήριξε ότι η παγκόσμια οικονομία "έχει πιάσει πάτο" και κάποιες χώρες έχουν αρχίσει να εμφανίζουν ενδείξεις ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της ευρωζώνης η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε "σημείο καμπής", λίγο πριν από τη στροφή προς θετική πορεία.

"Σε όλες τις περιπτώσεις έχει καταστεί σαφές ότι υπάρχει χαλάρωση της υποχώρησης. Υπάρχουν, δε, κάποιες χώρες στις οποίες σημειώνεται σαφής ανάκαμψη", τόνισε ο κ. Trichet. Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές καθώς στη χθεσινή ομιλία του ουσιαστικά εξέφραζε το σύνολο των κεντρικών τραπεζιτών της υφηλίου και όχι μόνο της ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Fed, κ. Ben Bernanke, σε τραπεζικό συνέδριο στις ΗΠΑ υποστήριξε ότι η μέχρι στιγμής αντίδραση των αμερικανικών τραπεζών στο "τεστ κόπωσης" είναι κάτι παραπάνω από θετική, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν όλα τα προβλήματα.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι το δολάριο θα παραμείνει ισχυρό, καθώς η Fed θα "πολεμήσει" τον πληθωρισμό, ενώ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, όταν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες στην οικονομία.

"Η αρχική αντίδραση των τραπεζών είναι ενθαρρυντική", υπογράμμισε ο κ. Bernanke και πρόσθεσε ότι "αρκετές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στη συγκέντρωση κεφαλαίων από ιδιώτες, ενώ κάποιες εξ αυτών έχουν ήδη ανακοινώσει αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου".

Ακόμη πιο θετικό για τον πρόεδρο της Fed είναι το γεγονός ότι αρκετές τράπεζες προχωρούν και στην έκδοση ομολόγων, τα οποία μάλιστα δεν έχουν ανάγκη εγγυήσεων από τη Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC).

Όσο για τον χρόνο ανάκαμψης των αμερικανικών τραπεζών υποστήριξε: "Ελπίζουμε πως σε ένα ή δύο χρόνια θα μπορούμε να δηλώσουμε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει επιστρέψει σε καλό δρόμο και δεν έχει πλέον την ανάγκη να στηρίζεται στο δημόσιο χρήμα".

Σε ό,τι αφορά την οικονομία και το δολάριο, ο κ. Bernanke υποστήριξε ότι "το δολάριο θα διατηρήσει την αξία του. Το αμερικανικό νόμισμα θα παραμείνει ισχυρό, γιατί η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή. Επίσης θα παραμείνει ισχυρό γιατί η Fed μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα των τιμών. Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν η τράπεζα θα αλλάξει νομισματική πολιτική".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη νότα αισιοδοξίας πρόσφερε με δηλώσεις του και ο κορυφαίος επενδυτής κ. George Soros, ο οποίος θεωρεί ότι "πλησιάζει το τέλος της κρίσης", με την Ασία να είναι η πρώτη περιοχή της υφηλίου που θα βγει από αυτήν.

ΟΟΣΑ: Λήγει η ύφεση της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας

Περισσότερες ενδείξεις πρώιμης ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία φάνηκαν όταν ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι οι υφέσεις στη Βρετανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία έχουν σχεδόν λήξει.

Υπάρχουν "επίμονες ενδείξεις παύσης στην οικονομική επιβράδυνση" στις τρεις κορυφαίες ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς και στην Κίνα, αναφέρει ο διεθνής οργανισμός στην έκθεση του Μαρτίου.

Ο σύνθετος οικονομικός δείκτης του ΟΟΣΑ δείχνει ότι η Κίνα, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία βρίσκονται σε στάδιο "ανάκαμψης" του επιχειρηματικού κύκλου, καθώς η βαθμολογία τους στον εν λόγω δείκτη παραμένει κάτω από το 100, αλλά αυξάνεται.

- Η πλευρά των απαισιόδοξων

Όπως συμβαίνει, φυσικά, σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει και η αντίθετη πλευρά. Αυτή των απαισιόδοξων ή κατά αυτούς, όσων βλέπουν τα πράγματα όπως ακριβώς είναι. Σε αυτήν την κατηγορία κατατάσσονται ο οικονομολόγος (βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας) κ. Paul Krugman, ο γνωστός και επιτυχημένος επενδυτής κ. Jim Rogers, καθώς και "ομάδα" Αμερικανών αναλυτών που συμμετείχε σε έρευνα του Bloomberg.

Paul Krugman: Η χαμένη 10ετία της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας

Οι ΗΠΑ και η ευρωζώνη θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία χαμένη δεκαετία ανάπτυξης -ανάλογου τύπου με αυτήν που βίωσε η Ιαπωνία- εάν δεν φροντίσουν να λάβουν επείγοντα μέτρα για την οικονομία τους και να "καθαρίσουν" το τραπεζικό τους σύστημα, τόνισε ο κ. Krugman.

"Λαμβάνουμε ημίμετρα για να στηρίξουμε την οικονομία και όχι τα ορθά μέτρα. Στηρίζουμε τις τράπεζες για να επιβιώσουν όχι για να εξυγιανθούν και τελικώς να θριαμβεύσουν", υποστήριξε ο οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι αυτό που τον φοβίζει περισσότερο είναι ότι "η οικονομία στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει μία χαμένη 10ετία ανάπτυξης ανάλογου τύπου με αυτήν της Ιαπωνίας".

Για τις ΗΠΑ διευκρίνισε ότι δεν βλέπει ανάκαμψη στην αγορά εργασίας ούτε φέτος ούτε και το 2010, ενώ υποστήριξε ότι "ένα δεύτερο 'πακέτο' στήριξης κρίνεται απόλυτα απαραίτητο, ιδιαίτερα ισχυρό και γενναιόδωρο".

Κατά τον κ. Krugman η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι ούτε έτοιμη ούτε πρόθυμη να πράξει τα απαραίτητα για την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Προκειμένου να επιτύχει κάτι τέτοιο θα πρέπει να προχωρήσει σε προσωρινή κρατικοποίηση της Citigroup και της Bank of America.

Η, δε, αντίληψη των αγορών ότι θα υπάρξει "ταχεία ανάκαμψη" στην οικονομία ("σχήματος V") είναι πλήρως λανθασμένη, και ο κ. Krugman θεωρεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο πολύ απίθανο, παρά τα προγράμματα της στήριξης αλλά και της μείωσης των επιτοκίων.

Αντίθετα, ο κ. Krugman εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις προσπάθειες της Κίνας για να στηρίξει την οικονομία της, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν πρόκειται -και ορθά κατά τη γνώμη του- να προχωρήσει σύντομα σε αναβάθμιση του γουάν.

Jim Rogers: Μείνετε εκτός αγορών για μία τριετία

Οι μετοχικές αγορές δεν είναι "το καλύτερο μέρος όπου μπορεί κάποιος να βρεθεί" για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, σύμφωνα με τον γνωστό επενδυτή κ. Jim Rogers. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, ο κ. Rogers τάχθηκε, σαφώς, με την πλευρά των απαισιόδοξων.

"Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την κρίση και με τις συναλλαγματικές αγορές. Πιθανώς φέτος το φθινόπωρο ή το φθινόπωρο του 2010. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που "μαζεύει" εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τεχνητό ράλι στο δολάριο και ως εκ τούτου η κρίση 'μαζεύει' πυρομαχικά".

Όσο για τις αγορές, ο κ. Rogers ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να "εισέλθει" στην επόμενη τριετία, τονίζοντας, παράλληλα, ότι "οι αμερικανικοί δείκτες έχουν καταγράψει ράλι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα εβδομάδων. Πρόκειται για ένα αφύσικο ράλι και ουσιαστικά θα σημειωθεί η διόρθωση. Δεν νομίζω ότι οι αγορές είναι το κατάλληλο μέρος για να βρεθείς μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια".

Όσο για το πού προτιμά να επενδύει ο ίδιος, επανέλαβε ότι η καλύτερη επιλογή για τους επενδυτές είναι τα εμπορεύματα. Οι προσωπικές του επιλογές αφορούν στα αγροτικά εμπορεύματα και στον άργυρο.

Έρευνα Bloomberg: Κανένα σημάδι ανάκαμψης στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ 

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg στο διάστημα από τις 4 έως και τις 11 Μαΐου δεν βλέπουν κανένα  σημάδι ανάκαμψης στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αυτούς, η ανεργία στις ΗΠΑ θα αγγίξει το 9,6% το 2010, υποχωρώντας ελαφρώς στο 8,5% το 2012. Όσο για την ανάπτυξη της ισχυρότερης οικονομίας της υφηλίου, την τοποθετούν στο 1,9% για το 2010 και στο 2,8% για το 2011.

Η αδύναμη πορεία της οικονομία θα αναγκάσει την κυβέρνηση και τη Fed να "παραμείνουν δεμένες" σε προγράμματα στήριξης και σε παροχή ενέσεων ρευστότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v