Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ανοδική τροχιά οι ευρωπαϊκές αγορές

Αφού το "τεστ κόπωσης" των 19 αμερικανικών τραπεζών δεν έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη σημερινή ανακοίνωση για την ανεργία στις ΗΠΑ. Κέρδη 1,4% για DAX.

Το «τεστ κόπωσης» πέρασε με τις λιγότερες δυνατές δυσάρεστες ειδήσεις και τώρα το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στο «τεστ κόπωσης» της πραγματικής οικονομίας. Σε αυτό υποβάλλονται σήμερα οι ΗΠΑ, με όλους να βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για την πορεία της ανεργίας τον Απρίλιο.

Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών αναμένει ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση στο 8,9%, έναντι 8,5% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Ένα στοιχείο που εάν επιβεβαιωθεί θα «σκιάσει» ελαφρώς τις «φωτεινές ενδείξεις» ότι η κρίση φθάνει στο τέλος της αλλά και τη θετική επίδραση από τα καλά αποτελέσματα του «τεστ κόπωσης».

Σε ό,τι αφορά το «τεστ» για τις αμερικανικές τράπεζες, το ποσό ων 74,6 δισ. δολαρίων που θεωρείται αναγκαίο για στήριξη των κεφαλαίων 10 εκ των 19 που εξετάσθηκαν, είναι χαμηλότερο των εκτιμήσεων της αγοράς.

Παράλληλα, ακόμη και εάν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο και καμία εκ των 10 τραπεζών δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα επιπλέον κεφάλαια από ιδιώτες, υπάρχει, πάντως, το πρόγραμμα TARP, το οποίο μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει, σαφώς, στο επίκεντρο των όποιων διαθέσεων των επενδυτών, οι οποίοι σήμερα τουλάχιστον φαίνονται πρόθυμοι να προχωρήσουν σε αγορές.

Αποτέλεσμα ο τίτλος της Commerzbank να σημειώνει κέρδη 3,6%, με την Deutsche Bank να ενισχύεται 3,3% και την UBS να κινείται 2,1% υψηλότερα. Ράλι για τη μετοχή της Royal Bank of Scotland με κέρδη 8,4%.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 ενισχύεται 1,4% στις 4.871 μονάδες, με τον FTSE 100 να σημειώνει άνοδο 1,18% στις 4.450 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 1,3% υψηλότερα στις 3.295 μονάδες.

Σε θετική πορεία κινήθηκαν οι κορυφαίες ασιατικές αγορές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ενώ πιέσεις δέχθηκαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι δείκτες της Wall Street.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v