ΗΠΑ: Οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον $74,6 δισ.

Το συνολικό ποσό των 74,6 δισ. δολαρίων χρειάζονται οι 10 από τις 19 τράπεζες που υποβλήθηκαν στο "τεστ κόπωσης" της αμερικανικής κυβέρνησης και η Bank of America σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος.

ΗΠΑ: Οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον $74,6 δισ.
Το συνολικό ποσό των 74,6 δισ. δολαρίων χρειάζονται οι 10 από τις 19 τράπεζες που υποβλήθηκαν στο "τεστ κόπωσης" της αμερικανικής κυβέρνησης και η Bank of America σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα 74,6 δισ. δολάρια είναι ποσό χαμηλότερο από αυτό που ανέμενε η αγορά, ενώ μπορεί να καλυφθεί -ακόμη και εξ ολοκλήρου- από τα κεφάλαια που δεν έχουν διατεθεί από το πρόγραμμα TARP, τα οποία υπολογίζεται ότι φτάνουν στα 134 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Bank of America χρειάζεται το ποσό των 33,9 δισ. δολαρίων, η Citigroup 5,5 δισ. δολ., η Wells Fargo 13,7 δισ. δολάρια, η Morgan Stanley το ποσό του 1,8 δισ. δολαρίων και η GMAC περίπου 11,5 δισ. δολάρια. Επιπρόσθετα κεφάλαια θα πρέπει να συγκεντρώσουν και πέντε περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, η PNC, η Regions Financial, η SunTrust, η Fifth Third και η KeyCorp.

Αντίθετα, κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν οι τράπεζες Goldman Sachs, JP Morgan Chase, American Express, Bank of New York Mellon, Capital One Financial, BB&T, U.S. Bancorp, State Street και ο ασφαλιστικός όμιλος MetLife.

Η κυβέρνηση του κ. Ομπάμα ευελπιστεί ότι οι τράπεζες θα κατορθώσουν να αντλήσουν τα κεφάλαια από τις αγορές (και φυσικά από ιδιώτες επενδυτές), αν και ο επικεφαλής της Fed, κ. Ben Bernanke, δήλωσε ότι το Δημόσιο θα βοηθήσει εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

"Η κυβέρνησή μας μέσω του υπουργού Οικονομίας είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να παράσχει τα απαιτούμενα κεφάλαια προκειμένου να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα ώστε να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κρίση", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Bernanke.

Πιθανώς, βέβαια, ένα στοιχείο που μπορεί να εγείρει ανησυχίες -αν και κάτι τέτοιο δεν φάνηκε στις μετασυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street- είναι ότι οι Αρχές υπολογίζουν ότι οι πιθανές ζημίες των 19 τραπεζών μπορεί να φτάσουν έως και τα 600 δισ. δολάρια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το "δυσμενές σενάριο" περιλαμβάνει υπόθεση ότι η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος 3,3%, η ανεργία θα ανέλθει ή ακόμη και θα ξεπεράσει το 9%, ενώ οι τιμές των ακινήτων θα υποχωρήσουν επιπλέον 20%.

Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας τόσο με τις πιθανές ζημίες των εξεταζόμενων τραπεζών, σε περίπτωση που επικρατήσει το "δυσμενές σενάριο" για την οικονομία των ΗΠΑ, όσο και με τα ακριβή ποσά που χρειάζεται κάθε όμιλος.

Τα συνολικά αποτελέσματα των "τεστ κόπωσης"

Τράπεζα

Πιθανές ζημίες βάσει του "δυσμενούς" σεναρίου  (δολ.)

Αναγκαία επιπλέον κεφάλαια (δολ.)

American Express

11, 2 δισ.

Δεν έχει ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων

BoFA

136,6 δισ.

33,9 δισ.

BB&T Corp.

8,7 δισ.

Δεν έχει ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων

Bank of N.Y. Mellon

5,4 δισ.

Δεν έχει ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων

Capital One Financial Corp.

13,4 δισ.

Δεν έχει ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων

Citigroup

104,7 δισ.

5,5 δισ.

Fifth Third Bacorp

9,1 δισ.

1,1 δισ.

GMAC

9,2 δισ.

11,5 δισ.

Goldman Sachs group

17,8 δισ.

Δεν έχει ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων

JP Morgan Chase

97,4 δισ.

Δεν έχει ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων

KeyCorp

6,7 δισ.

1,8 δισ.

MetLife

9,6 δισ.

Δεν έχει ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων

Morgan Stanley

19,7 δισ.

1,8 δισ.

PNC Financial

18,8 δισ.

0,6 δισ.

Regions Financial Corp.

9,2 δισ.

2,5 δισ.

State Street Corp.

8,2 δισ.

Δεν έχει ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων

SunTrust Banks

11,8 δισ.

2,2 δισ.

U.S. Bancorp

15,7 δισ.

Δεν έχει ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων

Wells Fargo & Co.

86,1 δισ.

13,7 δισ.

Σύνολο

599 δισ.

74,6 δισ.


- Τα σχέδια των τραπεζών
Οι αμερικανικές τράπεζες -με δεδομένο ότι γνώριζαν τα αποτελέσματα μία εβδομάδα πριν -ήταν έτοιμες να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους σχετικά με τους τρόπους τους οποίους θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

BofA: Η τράπεζα ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μετατροπή προνομιούχων μετοχών σε κοινές και ως εκ τούτου να καταστήσει το αμερικανικό δημόσιο έναν από τους βασικούς της μετόχους.

"Δικός μας στόχος είναι η κυβέρνηση να απαγκιστρωθεί από την τράπεζά μας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα", τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου, κ. Kenneth Lewis.

Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της BofA, σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 17 δισ. δολαρίων, μέσω είτε απευθείας πώλησης νέων μετοχών στις αγορές είτε μετατροπής μέρους των προνομιούχων μετοχών που κατέχουν ιδιώτες σε κοινές.

Επιπλέον 10 δισ. θα συγκεντρωθούν από την πώληση παγίων, περιλαμβανομένων της τράπεζας First Republic και της εταιρίας διαχείρισης κεφαλαίων Columbia Management, καθώς και "κάποια joint ventures ή μικρότερα μερίδια σε εταιρίες".

Citi: Ο όμιλος διαβεβαίωσε επενδυτές και μετόχους ότι θα ανακοινώσει το δικό του πρόγραμμα "όσο το δυνατόν γρηγορότερα". Φρόντισε, πάντως, να ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να στραφεί στη βοήθεια του κράτους.

Morgan Stanley: Η τράπεζα -μάλιστα πριν δοθεί στη δημοσιότητα η δική της εικόνα από το "τεστ κόπωσης"- φρόντισε να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2 δισ. δολαρίων, δηλαδή ποσού που υπερκαλύπτει το 1,8 δισ. που ζητούν οι αμερικανικές αρχές.

Wells Fargo: Ο όμιλος -ακολουθώντας το παράδειγμα της Morgan Stanley- ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα 6 δισ. δολάρια. Επιπρόσθετα, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, κ. Howard Atkins, τόνισε ότι η τράπεζα μπορεί να στηρίξει επιπλέον κεφάλαια μέσω του προγράμματος μείωσης δαπανών και της μείωσης του μερίσματος που έχει ήδη ανακοινωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v