Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες στηρίζουν τις ευρωαγορές

Διατηρούνται σε ανοδική τροχιά οι ευρωπαϊκές αγορές, με στήριξη από τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιριών που ανακοίνωσαν μεγέθη καλύτερα του αναμενόμενου. Σταθεροποιητική πορεία στα futures της Wall.

Επιτόκια, «τεστ κόπωσης» των αμερικανικών τραπεζών και ανακοινώσεις μεγεθών α’ τριμήνου από κορυφαίους ομίλους είναι τα βασικά στοιχεία τα οποία «εξετάζουν» οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ, λαμβάνει σαφώς την «μερίδα του λέοντος» της προσοχής των επενδυτών. Η τράπεζα φρόντισε να "ικανοποιήσει" τους επενδυτές προχωρώντας σε μείωση του βασικού επιτοκίου στο 1%, έναντι 1,25% που ήταν έως σήμερα. Όλοι, πλέον, αναμένουν την συνέντευξη Τύπου του κ. Jean-Claude Trichet.

Σε ό,τι αφορά την BoE, επιβεβαίωσε την πρόβλεψη της αγοράς για διατήρηση των επιτοκίων στο 0,5%, αλλά εξέπλυξε ελαφρώς καθώς ανακοίνωσε ότι αυξάνει στα 125 δισ. στερλίνες (από 75 δισ.) το ποσό που θα διαθέσει για την αγορά ομολόγων του βρετανικού δημοσίου.

Σαφώς τα αποτελέσματα του «τεστ κόπωσης» των 19 αμερικανικών τραπεζών δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα, αλλά η αβεβαιότητα για τον «όγκο» των στοιχείων που θα δοθούν στη δημοσιότητα, δεν αφήνει περιθώρια στους επενδυτές να «το σκεφθούν» τουλάχιστον προς το παρόν. Σημειώνετια ότι τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 24.00 ώρα Ελλάδας. 

Σε πολύ καλή η πορεία εξακολουθούν να κινούνται οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές, με την UBS να ενισχύεται 4,4%, την Deutsche Bank να σημειώνει άνοδο 4,18% και την BNP Paribas να κινείται 4,82% υψηλότερα.

Στον αντίποδα απώλειες 4,3% καταγράφει η Societe Generale, η οποία ανακοίνωσε αναπάντεχες ζημίες για το α’ τρίμηνο. Θετική πορεία, με άνοδο 0,7% για τον τίτλο της Deutsche Telekom.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 ενισχύεται 1,4% στις 49489 μονάδες, με τον FTSE 100 να καταγράφει κέρδη 2,42% στις 4.503 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 1,60% υψηλότερα στις 3.336 μονάδες.

Σταθεροποιητική η πορεία, αυτήν την ώρα, στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,57%, τον S&P 500 να σημειώνει κέρδη 0,52% και τον Nasdaq να κινείται οριακά χαμηλότερα κατά 0,02%.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο ανακοινώνονται τα στοιχεία για την πορεία της παραγωγικότητας (εκτός αγροτικού κλάδου) στο α' τρίμηνο, η πορεία των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας, καθώς και η πιστωτική επέκταστη των καταναλωτών τον Μάρτιο.

Ανοδική πορεία για τις κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να επιστρέφουν σε ενεργό δράση στην Ιαπωνία (μετά από τριήμερη αργία), με ιδιαίτερα υψηλές διαθέσεις αγορών και να οδηγούν τον Nikkei σε κέρδη 4,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v