Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τεστ τελείωσαν, το στρες αρχίζει…

Οι τράπεζες που "κόπηκαν" στο stress test θα πρέπει τώρα να βγουν "στη γύρα" για να συγκεντρώσουν μέσα σε 6 μήνες τα κεφάλαια που ορίζει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Και αυτό δεν είναι εύκολη δουλειά...

Τα τεστ τελείωσαν, το στρες αρχίζει…
Ας αφήσουμε κατά μέρος το ερώτημα για το αν τα stress tests του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ θα επιλύσουν τα μακροχρόνια προβλήματα του χρηματοοικονομικού κλάδου της Αμερικής.

Δεκαεννέα τράπεζες γνωρίζουν πλέον εάν πέρασαν ή κόπηκαν. Όσες πληροφορήθηκαν από το υπουργείο ότι πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερα κεφάλαια πρέπει τώρα να βγουν "γύρα" στον πλανήτη για να το επιτύχουν.

Τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα για τους επενδυτές έχουν σχέση με το μέγεθος και τη διαδικασία.

Κατ’ αρχάς, το συνολικό ποσό κεφαλαίων που πρέπει να προέλθει από ιδιωτικές πηγές είναι ένα κινούμενο πανηγύρι. Επιπλέον, στις ελλείψεις που υπολόγισε το υπουργείο, το μέγεθος θα εξαρτηθεί από τα μερίδια των κεφαλαίων, από τα προγράμματα που θέλουν να ξεπληρώσουν οι πιο τράπεζες που βρίσκονται σε πιο καλή κατάστσαση, καθώς και από την αξία των πιθανών πωλήσεων ενεργητικών.

Αν υποθέσουμε ότι οι εύρωστες τράπεζες αρχικά θελήσουν να ξεπληρώσουν τα μισά από τα κεφάλαια Tarp, ενώ οι πιο αδύναμες αυξήσουν το κοινό μετοχικό κεφάλαιό τους σε συντελεστή επικίνδυνων ενεργητικών στο 4% - 5%, η Goldman Sachs υπολογίζει ότι θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια 130 δισ. δολαρίων.

Η μετατροπή όλων των ιδιωτικών προνομιούχων μετοχών σε κοινές θα συγκεντρώσει περίπου 45 δισ. δολ. Με τις πωλήσεις ενεργητικών θα μαζευτούν έως 30 δισ. δολ. (οι προτεινόμενες και εκτελεσμένες πωλήσεις ήδη ξεπερνούν τα 15 δισ. δολ.).

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθούν νέα ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 55 δισ. δολ. σε 6 μήνες - υποθέτοντας ότι οι τράπεζες, φοβούμενες την παρέμβαση "μουλαρώσουν" ή δεν μετατρέπουν τις κρατικές προνομιούχες μετοχές.

Το να βρεθούν αυτά τα χρήματα αναμένεται δύσκολο, δεδομένου ότι το ποσό είναι σχεδόν τριπλάσιο από το σύνολο των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου που έγινε στις ΗΠΑ το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με την Dealogic.

Ούτε θα είναι εύκολη η διαδικασία όπου περίπου 10 τράπεζες βγαίνουν την ίδια ώρα στην αγορά.

Γνωρίζοντας ότι όλες θα είναι πιεσμένοι πωλητές, οι θεσμικοί επενδυτές, για παράδειγμα, θα μπορούν να κάνουν καλύτερο "παζάρι". Μου δίνεις έκπτωση 7%; Μα, η άλλη τράπεζα το πρωί μου πρόσφερε 12%. Τα τεστ τελείωσαν, αλλά το στρες όχι.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v