Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι "βλέπουν" τον S&P 500 στις 1.000 μονάδες

Η ετήσια σύνοδος βιομηχανίας αμοιβαίων κεφαλαίων ξεκίνησε ευχάριστα, με δύο κορυφαίους στρατηγικούς επενδυτές να δηλώνουν την εκτίμηση ότι ο δείκτης S&P 500 θα ανέλθει στις 1.000 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.

  • Sam Mamudi, MarketWatch
Ποιοι βλέπουν τον S&P 500 στις 1.000 μονάδες
Η ετήσια σύνοδος της αμερικανικής βιομηχανίας αμοιβαίων κεφαλαίων ξεκίνησε σε ευχάριστο κλίμα, με δύο από τους σημαντικότερους στρατηγικούς επενδυτές να δηλώνουν την εκτίμηση ότι ο δείκτης Standard & Poor's 500 θα ανέλθει στις 1.000 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.

Η κ. Abby Joseph Cohen, senior investment strategist και πρόεδρος του Global Markets Institute της Goldman Sachs, και ο κ. Bill Miller της Legg Mason, δήλωσαν ότι πιστεύουν πως ο δείκτης-βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου θα ενισχυθεί τουλάχιστον 20% έως το 2009.

Η κ. Cohen δήλωσε ότι οι ελκυστικές αποτιμήσεις, η καλύτερη επενδυτική ψυχολογία για την αγορά και η βελτίωση στο καταναλωτικό κλίμα θα επαναφέρουν εντός της αγοράς το ρευστό που σήμερα στέκεται ακόμη στο περιθώριο. Τόνισε επίσης πως οι κινήσεις των μετοχών αρχίζουν να καθρεφτίζουν τα θεμελιώδη εταιρικά δεδομένα και όχι τις ορμητικές τάσεις, που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας.

Ερωτηθείσα η κ. Cohen για το πού προβλέπει ότι θα κλείσει το έτος ο δείκτης S&P 500, απάντησε ότι η Goldman Sachs θεωρεί "ορθή αξία" του δείκτη τις 1.100 - 1.200 μονάδες (ο S&P 500 κινείται αυτές τις ημέρες πάνω από τις 900 μονάδες).

Όσον αφορά στις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τα επόμενα δύο χρόνια, ο κ. Miller δήλωσε ότι ευνοοεί τον χρηματοοικονομικό κλάδο των ΗΠΑ, ενώ η κ. Cohen "απλώς τις αμερικανικές μετοχές".

Η κ. Cohen έχει αισιόδοξη άποψη για το χρηματιστήριο, αλλά είναι επιφυλακτική για την ευρύτερη οικονομία και πιστεύει πως η ανάκαμψη δεν είναι άμεση. "Οι πραγματικές υφέσεις δεν τελειώνουν σε μια στιγμή… Θα υπάρξουν διαφορές μηνών ανάμεσα στις κατά κλάδο αντιδράσεις".

Ο τελευταίος κλάδος που θα ανακάμψει θα είναι η απασχόληση, πρόσθεσε, και τόνισε ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης, ώστε να εκφραστεί αισιοδοξία για την οικονομία.

"Υπάρχουν θετικές ενδείξεις, όμως η περίοδος της ανάκαμψης θα είναι παρατεταμένη", πρόβλεψε η κορυφαία αναλύτρια της Goldman Sachs.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v