Σε θετικό πεδίο παραμένουν οι ευρωαγορές (update)

Σε θετικό έδαφος παραμένουν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, λαμβάνοντας ”σήμα” αγορών από το μίνι ράλι στη Wall Street, αλλά και από την πολύ καλή πορεία του τηλεπικοινωνιακού και τεχνολογικού τομέα. Σημαντική η συρρίκνωση για το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωζώνη λόγω της ανατίμησης του ευρώ.

Σε θετικό πεδίο παραμένουν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, λαμβάνοντας ”σήμα” αγορών από το μίνι ράλι στη Wall Street (που παρατηρήθηκε κυρίως στις δυο τελευταίες ώρες συνεδρίασης) αλλά και από την πολύ καλή πορεία των μετοχών του τηλεπικοινωνιακού και τεχνολογικού τομέα.

Στο μεταξύ ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωζώνη, το οποίο υποχώρησε στα 1,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από 2,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Τα στοιχεία ωστόσο ήταν χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προεξοφλούσαν τη συρρίκνωσή του στα 2,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα (η αρχική μέτρηση του Ιουνίου ήταν στα 3,2 δισ. ευρώ).

Η εξασθένηση του πλεονάσματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανατίμηση του ευρώ. Η Lehman Brothers έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου, ότι θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το προαναφερθέν μέγεθος, αν τελικώς συνεχιστεί η ανοδική πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Στο στόχαστρο των αγοραστών έχουν βρεθεί οι μετοχές της Vodafone και της Alcatel μετά και τις θετικές επιδόσεις των ADRs τους στην αμερικανική αγορά.

Η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρία ΜΜΕ στον κόσμο Vivendi Universal, ανακοίνωσε καθαρές ζημιές της τάξεως των 313 εκατ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο, από 11,5 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η Novartis, η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ελβετίας, δήλωσε ότι οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές θα καθυστερήσουν να δώσουν το ”πράσινο φως” για την κυκλοφορία του παυσίπονου της Prexige, μέχρι τουλάχιστον το 2005.

Μεγάλες ζημιές σημείωσε στο α΄ εξάμηνο του έτους, η Veolia Environnement, καθώς αρνητικό αντίκτυπο στα αποτελέσματά της είχε η εγγραφή των υποαξιών στην αμερικανική της μονάδα, US Filter η οποία εξαγοράστηκε το 1999 έναντι 7,9 δισ. δολ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπη, Renault SA, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την πώληση ομολόγων αξίας 714 εκατ. δολ στην Ιαπωνία.

Θετικά νέα ήρθαν από την βρετανική εταιρία φυσικού αερίου, National Grid Transco, η οποία δήλωσε ότι τα προ φόρων κέρδη της για το α΄ εξάμηνο θα ξεπεράσουν σημαντικά τα περυσινά τους επίπεδα.

Παράλληλα η εταιρία αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις της και για τα μεγέθη της συνολικής χρήσης του 2003.

Στην ημερίδα αναλυτών που διοργανώθηκε στο Μόναχο, ο ο διευθύνων σύμβουλος της Infineon, Ulrich Schumacher, ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης της τιμής πώλησης των μνημών τύπου D-RAM ενώ η εταιρία βρίσκεται εντός των πλαισίων εφαρμογής του στρατηγικού της προγράμματος 5-to-1 καθώς την τελευταία περίοδο κατάφερε να συγκρατήσει τις τιμές των προϊόντων της ακόμα και σε περιπτώσεις στις οποίες η ζήτηση εμφανιζόταν περιορισμένη.

H Deutsche Bank αναβάθμισε τη μετοχή της Commerzbank σε ”αγορά” από ”πώληση”, αυξάνοντας ταυτόχρονα και την τιμή στόχο στα €16.7 από €11.9.

H Deutsche Bank αύξησε επίσης και την τιμή στόχο για τη μετοχή της HVB στα €16.2 από €13.

H Commerzbank αναβάθμισε τη μετοχή της Ε.ΟΝ σε ”συσσώρευση” από ”διακράτηση”.

Στη Γερμανία θα ανακοινωθούν αργότερα τα μεγέθη για τον πληθωρισμό ο οποίος τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα έχει μειωθεί στο 1% από 1,1% τον προηγούμενο μήνα. Ήδη πάντως 4 μεγάλες πολιτείες ανακοίνωσαν μείωση του τιμαρίθμου τον Σεπτέμβριο.

Ο Dax διαμορφώνεται στις 3.427 μονάδες, με κέρδη 0,49%, ο CAC-40 κινείται στην περιοχή των 3.281 μονάδων κατά 0,46% υψηλότερα ενώ ο FTSE-100 στην αγορά του Λονδίνου κυμαίνεται στις 4.241 μονάδες, με άνοδο 0,47% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v