Αυξάνουν τα κέρδη τους οι ευρωαγορές μετά τον ZEW

Τα κέρδη τους διεύρυναν οι ευρωαγορές μετά την ένατη συνεχή αύξηση που σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των 14 τελευταίων μηνών. Τα βλέμματα όλων στρέφονται στη σημερινή συνεδρίαση της Fed για τα επιτόκια.

Tα κέρδη τους διεύρυναν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές μετά την εκτίναξη του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία, στο υψηλότερο επίπεδο των 14 τελευταίων μηνών.

Ο δείκτης αυξήθηκε απρόσμενα στις 60,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 52,5 τον Αύγουστο και από 58,5 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Πρόκειται για την ένατη συνεχή μηνιαία αύξηση του δείκτη, εντείνοντας έτσι την αισιοδοξία των επενδυτών για την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Στο στόχαστρο των αγοραστών έχουν βρεθεί οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιριών αλλά και αυτές του λιανικού εμπορίου.

Στη Βρετανία, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η μετοχή της μεγαλύτερης αλυσίδας supermarket, Tesco, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν κατά 16% στο α΄ εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, φτάνοντας στα 431 εκατ. στερλίνες.

Η Tesco εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αισιόδοξη και για την πορεία των πωλήσεων αλλά και των κερδών εκείνων των καταστημάτων της που λειτουργούν για περισσότερο από έναν χρόνο.

Ανοδικά κινείται και η μετοχή της BT Group, μετά την αναβάθμισή της από την Lehman Brothers σε ”equalweight” από ”underweight” προηγουμένως.

Πτωτικά κινείται ο τίτλος της βρετανικής συνδρομητικής τηλεόρασης, BskyB που ανήκει στον Rupert Murdoch, μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο CEO της εταιρίας ενδεχομένως να αποχωρήσει με τη λήξη του συμβολαίου του τον προσεχή Ιούνιο.

Η γαλλική εταιρία κινητής τηλεφωνίας, Orange, συμφώνησε να εξαγοράσει εξοπλισμό για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας από την καναδική Nortel Networks έναντι ενός δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Figaro.

Το κλείσιμο των 7 εγκαταστάσεων αυτοκινήτων ή την πώλησή τους φαίνεται πως εξετάζει πολύ στενά η DaimlerChrysler, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη συμφωνία με το συνδικάτο UAW, αναφέρει το Bloomberg.

Η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία ημιαγωγών στην Ευρώπη, Infineon Technologies AG, εκτιμά ότι πολλές εταιρίες με τις οποίες συνεργάζεται, όπως η Nanya Technologies θα είναι εκείνες οι οποίες θα κατασκευάζουν πλέον μέχρι και το 2005, τις μνήμες μικροεπεξεργαστών της, καθώς η εταιρία θέλει να μειώσει όσο είναι δυνατόν το κόστος της.

Η WestLB, η τρίτη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Γερμανίας, ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει 2 εκατ. μετοχές της Deutsche Boerse, του μεγαλύτερου δηλαδή χρηματιστηρίου της Ευρώπης βάσει χρηματιστηριακής αξίας.

Οι μετοχές αντιστοιχούν στο 2% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Deutsche Boerse. Το placement θα γίνει σε θεσμικούς επενδυτές από όλον τον κόσμο.

Σε λίγη ώρα θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη. Τον Ιούλιο, οι ρυθμοί αύξησής της αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 0,4% από 1,4% πτώσης τον προηγούμενο μήνα.

Στις ΗΠΑ, σημαντικά θεωρούνται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τον Αύγουστο ο τιμάριθμος θα αυξηθεί κατά 0,4% από 0,2% τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας δηλαδή ετησίως στο 2,3% από 2,1% τον Ιούλιο.

Το μέγεθος αυτό, ανάλογα με την διαμόρφωσή του θα δώσει μια εικόνα και για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, σε μια περίοδο όπου παρόλο που παρατηρείται βελτίωση στο χρηματιστήριο αλλά και σε πολλά μακροοικονομικά μεγέθη στις ΗΠΑ, οι ανησυχίες περί ύπαρξης αποπληθωρισμού δεν έχουν απομακρυνθεί εντελώς.

Μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών, θα ανακοινωθεί η απόφαση της Fed για τα επιτόκια. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα τα διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, στα χαμηλότερα επίπεδα των 50 τελευταίων ετών, στο 1%.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται στις 3.543 μονάδες, με κέρδη 0,78%, ο CAC 40 κινείται στην περιοχή των 3.360 μονάδων, κατά 0,67% υψηλότερα, ενώ ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,42% στις 4.278 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v