Wall και εξαγωγικές ”ρίχνουν” τις ευρωαγορές

Με πτώση άνοιξαν οι μεγαλύτερες ευρωαγορές, επηρεασμένες αρνητικά από το ”βαρύ” κλίμα που επικράτησε χθες στη Wall Street μετά το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Μπιν Λάντεν. Η υποχώρηση του δολαρίου αποδυναμώνει τις μετοχές των μεγάλων εξαγωγικών εταιριών.

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μπιν Λάντεν, που είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ”βαρύ” κλίμα στη Wall Street, ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών και στις μεγαλύτερες ευρωαγορές για ένα νέο τρομοκρατικό κτύπημα, με αποτέλεσμα να στρέψουν το βλέμμα τους σε ασφαλή καταφύγια παρά σε τοποθετήσεις που ελλοχεύουν κίνδυνο όπως οι μετοχές.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι μετοχές μεγάλων προς τις ΗΠΑ εξαγωγικών εταιριών όπως η BASF, η SAP και η Royal Philips Electronics, οι οποίες δεν ευνοούνται από την πτώση του δολαρίου και τη συνεπαγόμενη ανατίμηση του ευρώ.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης, η BAE Systems ανακοίνωσε ότι οι ζημιές του α΄ εξαμήνου της συρρικνώθηκαν στα 47 εκατ. στερλίνες από 63 εκατ. στερλίνες το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, καθώς αυξήθηκαν σημαντικά τα έσοδά της από τις αμερικανικές της μομάδες.

Στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η DaimlerChrysler ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει μερίδιο στην μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία φορτηγών στην Κίνα, Beiqi Futian Automobile Co. Ας επισημανθεί ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί το μέγεθος του μεριδίου.

Κινητικότητα εμφανίζει η μετοχή της καπνοβιομηχανίας Altadis, γνωστή από τα τσιγάρα Gauloises, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει ομόλογα αξίας 1 δισ. ευρώ σε επωφελούμενη από το χαμηλό κόστος δανεισμού που ισχύει για τον τομέα.

Οι αγορές αναμένουν και την πρώτη ομιλία του κ. Jean Claude Trichet στο ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος από τις αρχές Νοεμβρίου θα αναλάβει τη διοίκηση της ΕΚΤ. Αργότερα.

Κρίσιμα θεωρούνται και τα στοιχεία αργότερα από τις ΗΠΑ, για τα νέα επιδόματα ανεργίας και το εμπορικό έλλειμμα της χώρας. Αναλυτές προβλέπουν την υποχώρηση των επιδομάτων ανεργίας στις 400.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 6 Σεπτεμβρίου, από 413.000 που ήταν την προηγούμενη.

Οι ίδιοι εκτιμούν επίσης ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα ενισχυθεί στα 41 δισ. δολ τον Ιούλιο από 39,5 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Ο Dax αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 1,07% στις 3.498 μονάδες, ο FTSE-100 διαμορφώνεται στις 4.231 μονάδες κατά 0,5% χαμηλότερα και ο CAC-40 στο Παρίσι κινείται στην περιοχή των 3.308 μονάδων, με απώλειες κατά 0,62%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v