M. Lynch: Με ημερομηνία λήξεως το ράλι στη Wall

Με τον σιβυλλικό τίτλο ”Το τέλος της αρχής κι όχι η αρχή του τέλους” η Merrill Lynch επιχειρεί να σκιαγραφήσει τις αντιστάσεις και τις στηρίξεις των βασικών δεικτών της Wall και να οριοθετήσει τη χρονική διάρκεια της ανόδου, αλλά και της διόρθωσης. Ποια τα οφέλη της διόρθωσης για την αμερικανική αγορά, την οποία ο οίκος θεωρεί ”υπεραγορασμένη”.

M. Lynch: Με ημερομηνία λήξεως το ράλι στη Wall
”Ο δυναμισμός που εμφανίζει η Wall Street τον τελευταίο καιρό, και το οποίο θεωρείται συγκυριακό γεγονός, συμβάλλει σημαντικά στο να καθυστερήσει η διόρθωσή της αμερικανικής αγοράς”, επισημαίνει η Merrill Lynch σε χθεσινοβραδινό report της με τίτλο ”Το τέλος της αρχής κι όχι η αρχή του τέλους”.

Ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι το ράλι που παρατηρείται από τον Μάρτιο στην αμερικανική αγορά θα οδηγηθεί σύντομα στα υψηλότερα επίπεδά του για το έτος, τα οποία μάλλον θα σημειωθούν εντός του Σεπτεμβρίου, με τη λήξη δηλαδή και του γ΄ τριμήνου.

”Ο επόμενος ”πυθμένας” (bottom) της αγοράς θα παρατηρηθεί μάλλον στα μέσα Δεκεμβρίου έως και τις αρχές του Φεβρουαρίου”, προσθέτει ο επενδυτικός οίκος.

Ωστόσο η Merrill Lynch υποστηρίζει ότι η διόρθωση της Wall Street προς τα κάτω θα αποβεί τελικώς χρήσιμη, γιατί μέσα από αυτήν η αγορά θα μπορέσει να ξεφύγει από τα βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα επίπεδα που την έχουν καταστήσει υπεραγορασμένη.

Αλλωστε η πτώση της θα συμβάλλει στη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για να μπορέσει αργότερα η αγορά να τεθεί σε μακροπρόθεσμη ανοδική τροχιά.

Η Wall Street κινείται εντός ενός μεγάλου εύρους διακύμανσης εδώ και 10 εβδομάδες, εξέλιξη που συνέβαλε στην αισιοδοξία των επενδυτών ότι η ανοδική κίνησή της θα συνεχιστεί. Το εν λόγω όμως γεγονός αποτελεί οιωνό για την μεσοπρόθεσμη εικόνα της Μέκκας των αγορών που εμφανίζεται ”εύθραυστη”.

Το ράλι που κατέγραψε η αμερικανική αγορά έχει μέχρι στιγμής διάρκεια 124 ημερών, παραμένοντας έτσι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά των 79 συνεδριάσεων που σημειώνονταν σε ανάλογες περιόδους στο παρελθόν.

Σημαντικό σημείο αντίστασης θεωρεί ότι είναι για τον δείκτη Dow Jones οι 9.800-10.000 μονάδες, ενώ σημείο στήριξης οι 8.700-9.200 μονάδες αντίστοιχα.

Για τον Nasdaq Composite γίνεται λόγος για αντίσταση στην περιοχή των 1.925-2.000 μονάδων και στήριξη στις 1.650-1.750 μονάδες, ενώ για τον S&P-500 η αντίσταση εντοπίζεται στις 1.065-1.075 μονάδες και η στήριξη στις 945-975 μονάδες.

Ας σημειωθεί ότι η Merrill Lynch κάνει λόγο για πιθανή πτώση των δεικτών κατά 30% από τα υψηλά του πρόσφατου ράλι που ξεκίνησε από τις 12 Μαρτίου.

Κρίσιμο θεωρείται πάντως για την πορεία της Wall και το γεγονός ότι διανύει την τρίτη χρονιά της θητείας του Αμερικανού προέδρου Bush. Είθισται, ιστορικά τουλάχιστον, η συγκεκριμένη χρονιά να είναι καλύτερη για την αγορά.

Από το 1932 ο S&P-500 έχει να σημειώσει ετήσια άνοδο κατά 17,6% στην τρίτη χρονιά θητείας του εκάστοτε προέδρου και κατά 9,8% στην τέταρτη χρονιά. Τα κέρδη αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα από το 4,9% και 7% που έχουν καταγραφεί αντίστοιχα κατά την πρώτη και δεύτερη χρονιά θητείας του.

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v