Τάσεις ρευστοποιήσεων σε ευρωαγορές

Τα κέρδη των προηγούμενων ημερών φαίνεται πως ρευστοποιούν οι επενδυτές στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι μεγαλύτερες αγορές της περιοχής να ανοίξουν στο ”κόκκινο”. Τα βλέμματά τους στρέφονται στην σημερινή απόφαση της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια.

Στο ”κόκκινο” άνοιξαν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς παρατηρήθηκε τάση διασφάλισης βραχυχρόνιων κερδών, μετά τα υψηλά 12 και πλέον μηνών που σημείωσαν τις προηγούμενες ημέρες.

Στάση επιφυλακτικότητας αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι το μεσημέρι, καθώς σήμερα συνεδριάζουν για τα επιτόκια, η Κεντρική Τρ. Της Αγγλίας και η ΕΚΤ. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι δυο κεντρικές τράπεζες θα τα διατηρήσουν αμετάβλητα, στο 3,5% και 2%, αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο ανακοινώσεων μακροοικονομικών μεγεθών, ας σημειωθεί ότι κρίσιμα θεωρούνται τα στοιχεία για την ανεργία στη Γερμανία τον Αύγουστο, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει παραμείνει αμετάβλητη στο 9,4% αλλά και τα μεγέθη για τα επιδόματα ανεργίας στις 15:30 ώρα Ελλάδος στις ΗΠΑ.

Οι αγορές βρίσκονται επίσης εν αναμονή και των μεγεθών της Cap Gemini, αργά το απόγευμα.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της Air France, μετά την ανακοίνωση ότι η επιβατική της κίνηση αυξήθηκε κατά 4,2% τον Αύγουστο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Εν αντιθέσει, πτωτικά κινείται η μετοχή της, STMicroelectronics, καθώς η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία μικροεπεξεργαστών στην Ευρώπης, βρίσκεται σε συνομιλίες με τα συνδικάτα της σχετικά με την αποτυχία των σχεδίων αναδιάρθρωσής της και του κλεισίματος αρκετών μονάδων της στη Γαλλία.

Θετικά αντέδρασε η αγορά στην είδηση της αγοράς 58 εκατ. ιδίων μετοχών της Deutsche Bank, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2004.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τομέας του λιανικού εμπορίου.

Η Pinault Printemps Redoute ανακοίνωσε καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών αποτελέσματα για το α΄ εξάμηνο του έτους.

Η γαλλική αλυσίδα supermarket Casino, αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των καθαρών της κερδών κατά 12% για το ίδιο διάστημα, ενώ η ολλανδική Ahold που ανήκει στον ίδιο κλάδο, εκτιμάται ότι θα κοινοποιήσει σήμερα την νέα της στρατηγική.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται κατά 0,33% χαμηλότερα στις 3.635 μονάδες, ο CAC-40 υποχωρεί κατά 0,42% στις 3.408 μονάδες, ενώ στην αγορά του Λονδίνου ο FTSE-100 κινείται στην περιοχή των 4.253 μονάδων, με πτώση 0,21% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v