Τηλεπικοινωνιακή ώθηση στις ευρωαγορές

Με σημαντική άνοδο υποδέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές την ανατάραξη των λιμναζόντων υδάτων που προκάλεσε η κίνηση της France Telecom προς την Orange. Κέρδη σημειώνει και ο ασφαλιστικός τομέας μετά την αναβάθμισή του από τη Morgan Stanley. Κλειστή σήμερα η Wall.

Η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για συγχωνεύσεις και εξαγορές σε συνδυασμό με την αισιοδοξία που πρόσφεραν τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία σε Ευρώπη και ΗΠΑ, βρέθηκαν ”πίσω” από τη σημαντική άνοδο που σημειώνουν σήμερα τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Κέρδη σημειώνει κυρίως ο τομέας της κινητής τηλεφωνίας πανευρωπαϊκά, μετά την ανακοίνωση της υποβολής προσφοράς ύψους 6,6 δισ. ευρώ της France Telecom για την απόκτηση του υπόλοιπου 13,8% που δεν κατέχει ήδη στην Orange.

Θετικά επηρεάστηκαν από την είδηση η μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας Vodafone και η mmo2, οδηγώντας έτσι την αγορά του Λονδίνου σε υψηλότερα επίπεδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και ο κλάδος των εταιριών αλουμινίου, καθώς η καναδική Alcan αύξησε την προσφορά της για την εξαγορά της γαλλικής εταιρίας αλουμινίου, Pechiney. Ωστόσο ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος αλουμινίου στον κόσμο απέρριψε την εν λόγω προσφορά ύψους 4 δισ. δολαρίων, ή 47-49 ευρω ανά μετοχή (από 41 ευρώ που ήταν η προηγούμενη προσφορά από τον καναδικό όμιλο).

Η Τaylor Woodrow, συμφώνησε να εξαγοράσει την όγδοη μεγαλύτερη κατασκευαστική στη Βρετανία Wilson Connolly Holdings Plc, έναντι 480 εκατ. στερλινών σε μετοχές και μετρητά, δημιουργώντας έτσι τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία παροχής νέων κατοικιών στη χώρα.

Στο μικροσκόπιο των αγοραστών βρέθηκε σήμερα και ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιριών μετά την αναβάθμισή του σε ”in-line” από ”cautious” προηγουμένως από τη Morgan Stanley αλλά και αυτός των εταιριών τεχνολογίας πληροφορικής, σε ”attractive” από ”neutral” από τη Goldman Sachs.

H Citigroup αναβάθμισε επίσης τη μετοχή της Royal Philips Electronics NV, της μεγαλύτερης εταιρία ηλεκτρονικών προϊόντων στην Ευρώπη, σε ”outperform” από ”in-line” προηγουμένως.

Ωστόσο η Citigroup υποβάθμισε τη μετοχή της Infineon Technologies σε ”in-line” από ”outperform” πριν.

Ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύεται κατά 1,69% στις 3.367 μονάδες, ο Dax στη Φραγκφούρτη κινείται στην περιοχή των 3.565 μονάδων, με κέρδη 2,31%, ενώ ο FTSE-100 στο Λονδίνο διαμορφώνεται στις 4.205 μονάδες, κατά 1,1% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v