Από macro- τεχνολογία η νέα ώθηση για Ευρώπη

Τα κέρδη τους διευρύνουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται στον τεχνολογικό κλάδο, καθώς οι Goldman Sachs, Morgan Stanley και CSFB αναβάθμισαν τις συστάσεις τους για αυτόν. Ανοδικό άνοιγμα δείχνουν τα futures, ενώ οι επενδυτές αναμένουν κατασκευαστικές δαπάνες και Μπεζ Βίβλο.

Ανοδικά κινούνται οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται γύρω από τον τεχνολογικό τομέα.

Χθες το βράδυ, η Goldman Sachs αναβάθμισε τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας διεθνώς, σε ”neutral” από ”cautious”, ενώ παράλληλα σήμερα, σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η Morgan Stanley για τον ευρωπαϊκό όμως τομέα των εταιριών λογισμικού σε ”in-line” από ”cautious” προηγουμένως.

Από τους μεγάλους κερδισμένους των αναθεωρήσεων του επενδυτικού οίκου ήταν η μετοχή της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρίας λογισμικού για επιχειρήσεις, SAP και της γαλλικής τεχνολογικής Cap Gemini, οι οποίες αναβαθμίστηκαν στην κατηγορία ”overweight”.

Πριν από λίγο, και η CSFB αναβάθμισε τον τομέα των εταιριών λογισμικού για επιχειρήσεις σε ”overweight” από ”equal-weight” πριν.

Στο στόχαστρο των αγοραστών βρέθηκε και η μετοχή της LogicaCMG Plc, καθώς ο τεχνολογικός όμιλος ανακοίνωσε ότι οι καθαρές ζημιές του υποχώρησαν κατακόρυφα στο α΄ εξάμηνο, φτάνοντας στα 51,2 εκατ. στερλίνες από 458,3 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Μίνι ράλι σημείωσε και η μετοχή της 4ης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρίας στην Ευρώπη KLM, μετά την ανακοίνωση της πτώσης της επιβατικής της κίνησης τον Αύγουστο, μόλις κατά 1%. Τα στοιχεία ήταν πολύ καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Κέρδη μεγαλύτερα του 5% καταγράφει η μετοχή της Vivendi Universal, καθώς η 2η μεγαλύτερη εταιρία ΜΜΕ στον κόσμο βρίσκεται σε αποκλειστικές συνομιλίες με την NBC για την πώληση των αμερικανικών της μονάδων ΜΜΕ και ψυχαγωγίας.

Θετικά αντέδρασαν οι επενδυτές σε δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι η Suez, η 2η μεγαλύτερη εταιρία ύδρευσης στον κόσμο, σχεδιάζει την πώληση μονάδος της έναντι 4 δισ. δολ.

Κέρδη μεγαλύτερα του 1% σημειώνει η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρίας διύλισης πετρελαίου στην Ευρώπη, Total, μετά από ανακοίνωση της εταιρίας ότι σχεδιάζει να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ ετησίως σε χημικά και να μειώσει το κόστος της κατά 250 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Με θέρμη υποδέχθηκαν οι επενδυτές τα στοιχεία για τον δείκτη ΡΜΙ Υπηρεσιών Αυγούστου στην Ευρωζώνη, τα οποία ήταν πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Το βλέμμα των αγορών στρέφεται πλέον στα στοιχεία για τις δαπάνες του κατασκευαστικού τομέα στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν στις 17:00 ώρα Ελλάδος. Αναλυτές προβλέπουν την αύξησή τους κατά 0,3% τον Ιούλιο, όσο δηλαδή ήταν τον Ιούνιο.

Το βράδυ θα ανακοινωθούν επίσης και τα στοιχεία της Μπεζ Βίβλου στις ΗΠΑ, μέσα από τα οποία οι επενδυτές θα αντλήσουν ενδείξεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.



O Dax διαμορφώνεται στις 3.647 μονάδες, με κέρδη 2,25%, ο CAC-40 στο Παρίσι κινείται στην περιοχή των 3.430 μονάδων, κατά 2% υψηλότερα ενώ ο FTSE 100 στον Λονδίνο ενισχύεται κατά 1,65% στις 4.273μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v