Νokia και ΑΕΠ Ευρωζώνης πιέζουν τις ευρωαγορές

Σε αρνητικό πεδίο έχουν περάσει οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, μετά την προειδοποίηση της Nokia για το γ΄ τρίμηνο του έτους αλλά και λόγω των αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης που σημείωσαν οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο β΄ τρίμηνο.

Πιέσεις ασκούνται στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς επηρεάστηκαν αρνητικά από τις προειδοποιήσεις της Nokia για τα έσοδα του γ΄ τριμήνου αλλά και από τα αναθεωρημένα στοιχεία για τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο β΄ τρίμηνο.

Η οικονομία της περιοχής παρουσίασε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 0,1% στο β΄ τρίμηνο. Πρόκειται για την αναθεώρηση των στοιχείων για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Η αρχική μέτρηση είχε δείξει ότι οι ρυθμοί παρέμειναν αμετάβλητοι. Τα στοιχεία ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση οι ρυθμοί διαμορφώθηκαν στο +0,2%.

Η Κομισιόν προέβλεψε παράλληλα ότι οι ρυθμοί αύξησης της οικονομίας θα κυμανθούν στο 0-0,4% στο γ΄ τρίμηνο και στο 0,2-0,6% στο δ΄ τρίμηνο.

Σε ότι αφορά στην μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία κινητών τηλεφώνων, Nokia, ας σημειωθεί ότι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι πωλήσεις της για την χρήση του 2003 είτε θα υποχωρήσουν οριακά είτε θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Ωστόσο ο φινλανδικός όμιλος δήλωσε ότι τα κέρδη του στο γ΄ τρίμηνο θα διαμορφωθούν στα υψηλότερα επίπεδα των προσδοκιών τους, κάνοντας λόγο για κέρδη ανά μετοχή της τάξεως των 15 – 17 σεντς από 18 όμως σεντς που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Σημαντικές είναι και οι απώλειες που σημειώνει και ο τομέας των αεροπορικών εταιριών, κυρίως στην αγορά της Φρανκφούρτης, εν αναμονή και των μεγεθών για την επιβατική κίνηση του Αυγούστου από την Lufthansa.

Σε αρνητικό πεδίο κινούνται επίσης και οι μετοχές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς η Daimler-Chrysler ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των Mercedes-Benz και Smart υποχώρησαν στα 87.700 οχήματα τον Αύγουστο από 94.900 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Πτώση στις πωλήσεις τον αυτοκινήτων της εμφάνισε και η Volkswagen για το ίδιο διάστημα.

Eν αντιθέσει στο στόχαστρο των αγοραστών έχει βρεθεί η μετοχή της Royal Philips Electronics, μετά την αναβάθμιση της σύστασής της σε ”buy” από ”hold” από την Deutsche Bank.

Στην αναβάθμιση της τιμής στόχου της Infineon προχώρησε η Deutsche Bank, στα 15 ευρώ από 13 προηγουμένως, εξέλιξη που ευνοεί σημαντικά τη μετοχή.



Kινητικότητα παρουσιάζει η μετοχή της Ιnterbrew. Ο βελγικός όμιλος ζυθοποιίας που είναι γνωστός από τις μπύρες Stella Artois και Labatt, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του α΄ εξαμήνου ενισχύθηκαν κατά 3,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, φτάνοντας στα 171 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο τα αποτελέσματά του ήταν χειρότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη 200 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά του Λονδίνου πτωτικά κινείται η μετοχή της ποδοσφαιρικής ομάδας Manchester United Plc, μετά την παραίτηση του CEO της εταιρίας. Ο κ. Peter Kenyon ”πήγε” στην οικογένεια της ανταγωνίστριας της Manchester, Chelsea.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται στις 3.617 μονάδες, με πτώση 0,65%, ο CAC-40 στο Παρίσι υποχωρεί κατά 0,71% στις 3.385 μονάδες, ενώ ο FTSE-100 στο Λονδίνο κινείται στην περιοχή των 4.258 μονάδων, με πτώση κατά 0,78%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v