Ανοδικό το ξεκίνημα στις ευρωαγορές

Ήπια ανοδικά κινούνται τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς επηρεάζονται θετικά και από το μίνι ράλι που σημείωσε χθες η Wall Street. Κλίμα νευρικότητας επικρατεί στην αγορά του Λονδίνου, λόγω Manchester United. Οι αγορές βρίσκονται εν αναμονή των αναθεωρημένων στοιχείων για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου της Ευρωζώνης.

Με ήπια άνοδο άνοιξαν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζει ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας, λόγω της εκτίναξης του δείκτη Nasdaq Composite στο υψηλότερο επίπεδο των 18 τελευταίων μηνών.

Nευρικότητα ωστόσο εμφανίζει η αγορά του Λονδίνου, με τον FTSE-100 να περνάει πότε σε θετικό και πότε σε αρνητικό πεδίο, λόγω της Manchester United.

Έντονα ανοδικά κινείται ο τεχνολογικός κλάδος μετά το ράλι που σημείωσε χθες στη Wall Street, με αφορμή την αναβάθμιση της ΙΒΜ από την CSFB αλλά και λόγω των θετικών σχολίων για τον τομέα από την Merrill Lynch.

Σε αρνητικό πεδίο κινούνται εν αντιθέσει οι μετοχές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς η Daimler-Chrysler ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των Mercedes-Benz και Smart υποχώρησαν στα 87.700 οχήματα τον Αύγουστο από 94.900 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Πτώση στις πωλήσεις τον αυτοκινήτων της εμφάνισε και η Volkswagen για το ίδιο διάστημα.

Kινητικότητα παρουσιάζει η μετοχή της Ιnterbrew. Ο βελγικός όμιλος ζυθοποιίας που είναι γνωστός από τις μπύρες Stella Artois και Labatt, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του α΄ εξαμήνου ενισχύθηκαν κατά 3,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, φτάνοντας στα 171 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο τα αποτελέσματά του ήταν χειρότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη 200 εκατ. ευρώ.

Αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το βράδυ και η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία κινητών τηλεφώνων Nokia. Αναλυτές εκτιμούν ότι η εταιρία θα διατηρήσει τις εκτιμήσεις για πτώση των πωλήσεων και των κερδών της στο γ΄ εταιρικό της τρίμηνο.

Μείωση κατά 14% σημείωσαν οι πωλήσεις του μεγαλύτερου ομίλου ξενοδοχείων resort στην Ευρώπη, Club Mediterranee SA, για το γ΄ εταιρικό τρίμηνό του. Ή κάμψη του τζίρου της εταιρίας οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον αντίκτυπο που είχε γενικότερα στον τουρισμό ο ιός της άτυπης πνευμονίας αλλά και η ύφεση που έπληξε την γαλλική οικονομία.

Στην αγορά του Λονδίνου πτωτικά κινείται η μετοχή της ποδοσφαιρικής ομάδας Manchester United Plc, μετά την παραίτηση του CEO της εταιρίας. Ο κ. Peter Kenyon ”πήγε” στην οικογένεια της ανταγωνίστριας της Manchester, Chelsea.

Οι αγορές αναμένουν και τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο β΄ τρίμηνο. Αναλυτές προβλέπουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά 0,1% στο β΄ τρίμηνο από αμετάβλητοι που είχαν παραμείνει σε τριμηνιαία βάση, όπως έδειξε η αρχική τους μέτρηση.

Αν επαληθευθούν τα σενάρια των αναλυτών, τότε θα σημειωθούν οι πρώτοι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης για την οικονομία από το 1999. Η Κομισιόν αναμένεται επίσης να αναθεωρήσει και τις προβλέψεις της για τα μεγέθη του γ΄ και δ΄ τριμήνου.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται στις 3.658 μονάδες, με άνοδο 0,47%, ο CAC-40 στο Παρίσι με κέρδη 0,23% στις 3.417 μονάδες, ενώ ο FTSE-100 στο Λονδίνο κινείται στην περιοχή των 4.284 μονάδων, με πτώση κατά 0,17%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v