Morgan St: Τι θυμίζει το ευρωράλι

”Οι μετοχές είναι η καλύτερη τοποθεσία στην οποία θα πρέπει κάποιος να βρίσκεται στους επόμενους 6 μήνες”, επισημαίνει η Morgan Stanley στο τελευταίο εβδομαδιαίο report της EΙΡ. Πώς αιτιολογεί τη σύστασή της αυτή και με ποιες ιστορικές περιόδους παραλληλίζει το ράλι των ευρωαγορών από τον Μάρτιο.

Morgan St:  Τι θυμίζει το ευρωράλι
”Οι μετοχές είναι η καλύτερη τοποθεσία στην οποία θα πρέπει κάποιος να βρίσκεται στους επόμενους 6 μήνες”, επισημαίνει η Morgan Stanley στο τελευταίο εβδομαδιαίο report της European Investment Perspectives.

Ο διεθνής οίκος αιτιολογεί τη σύστασή του με την πρόβλεψη ότι η FED δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια στο επόμενο εξάμηνο, προχωρώντας ταυτόχρονα στην παράλληλη εξέταση των ανοδικών εξάρσεων των ευρωαγορών σε τρεις περιόδους.



H Morgan Stanley, σε αναφορά της στις ευρωπαϊκές αγορές, τονίζει πως λόγω του γεγονότος ότι βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των 12 τελευταίων μηνών, παρατηρείται τελευταία έντονος προβληματισμός για το αν οι επενδυτές πρέπει να ρευστοποιήσουν άμεσα τις μετοχές τους, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

Το θέμα αυτό λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις και λόγω του Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως πολλάκις έχει ειπωθεί, θεωρείται ένας από τους χειρότερους μήνες για τις αγορές, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά τουλάχιστον κατά τα τελευταία 50 χρόνια.

Ο λόγος όμως που ο Σεπτέμβριος είναι σχετικά ”αδύναμος” σχετίζεται με το γεγονός πως διεθνώς πολλές εταιρίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν πρόκειται να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για τα αποτελέσματα του β΄ εξαμήνου.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι αυτή τη φορά τα πράγματα μπορεί και να είναι διαφορετικά.

Η Morgan Stanley συγκρίνει, τόσο σε μέγεθος όσο και σε επίπεδο τάσης, το ράλι που σημείωσαν από τον Μάρτιο 2003 οι ευρωπαϊκές αγορές με περιόδους της δεκαετίας του 1970 και του 1990.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σήμερα υπάρχουν πολλές ομοιότητες με την περίοδο του 1976, όταν κορυφώθηκε το ράλι που είχε ξεκινήσει από τα χαμηλά του 1974. Αυτή η περίοδος σηματοδότησε και την τελευταία μακροχρόνια πτωτική αγορά (secular bear market).

Επόμενη περίοδος άξια αναφοράς είναι αυτή στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν επίσης οι αγορές είχαν επιδοθεί σε ανοδική κούρσα από το τέλος του 1992 έως και τις αρχές του 1994. Τότε είχε επισημοποιηθεί και η τελευταία περίοδος ύφεσης για την οικονομία της Ευρώπης.

Οι ομοιότητες των εν λόγω περιόδων έγκεινται στο ότι και οι δύο περίοδοι ξεκίνησαν 3-6 μήνες προτού η οικονομία αγγίξει τον ”πυθμένα” της, ενώ και οι δύο είχαν διάρκεια 12 μηνών και τα κέρδη τους από τα χαμηλά τους ανήλθαν στο 50%-60%.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, το τέλος των έντονων ανοδικών κινήσεων των αγορών σημειώθηκε όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών επέστρεφαν σε ανοδική τροχιά και οι κεντρικές τράπεζες άρχιζαν να αυξάνουν τα επιτόκιά τους.

Προϋπόθεση για τον επενδυτικό οίκο να αλλάξει τη θετική στάση που τηρεί για τις ευρωπαϊκές μετοχές είναι ο MSCI Europe να αγγίξει τις 950 μονάδες, οι δείκτες που παρακολουθεί να ”δώσουν” σήμα πώλησης και η Fed να ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκια, κάτι που δεν προβλέπεται για ένα ακόμη εξάμηνο.

H Μorgan Stanley προχώρησε ωστόσο σε αλλαγές στο ”ιδανικό της χαρτοφυλάκιο”, σε ό,τι όμως αφορά τις επιλογές κλάδων στην Ευρώπη.

Διπλασίασε λοιπόν τις θέσεις της σε μετοχές των εταιριών πετρελαίου, για τις οποίες τηρεί σύσταση ”overweight”.

Συνεχίζει δε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, για τις οποίες τηρεί σύσταση ”underweight”.

Ελκυστικότερους θεωρεί παράλληλα τους τομείς των ευρωπαϊκών εταιριών τροφίμων και της φαρμακοβιομηχανίας.

Για τον κλάδο του πετρελαίου, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι από την αρχή του χρόνου εμφανίζεται φθηνός και ότι οι αποτιμήσεις του είναι ελκυστικές. Επίσης τονίζει ότι από το 2004 αναμένονται πολλές ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων των εταιριών του χώρου για τα κέρδη τους ανά μετοχή, καθώς οι επενδυτές θα πειστούν ότι τελικώς η τιμή του ”μαύρου χρυσού” μπορεί να διατηρηθεί εντός του στόχου που έχει θέσει ο ΟΠΕΚ για το καλάθι, στα 22-28 δολάρια το βαρέλι.

Προς το παρόν ο ενεργειακός κλάδος είναι ο μοναδικός που οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την πορεία της κερδοφορίας του το 2004.

Για τις τράπεζες η Morgan Stanley ισχυρίζεται ότι ο κλάδος τείνει να σημειώνει τις χειρότερες αποδόσεις του όταν η Fed ξεκινάει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα που έχει ο επενδυτικός οργανισμός για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έχει επίσης το γεγονός ότι ο δείκτης τιμών προς τη λογιστική τους αξία (Price/Book Value) διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα των 16 τελευταίων ετών.

Παράλληλα αναμένει διόρθωση στις τραπεζικές μετοχές, μετά τα κέρδη κατά 26% που έχουν σημειώσει από την αρχή του χρόνου.

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v