Wall & μεγέθη εξαμήνου πιέζουν τις ευρωαγορές

Με πτώση άνοιξαν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επηρεάστηκαν αρνητικά τόσο από τη χθεσινή διόρθωση της Wall Street όσο και από την πληθώρα των εταιρικών αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου αλλά και των προειδοποιήσεων για το 2003.

Με απώλειες άνοιξαν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς επηρεάστηκαν αρνητικά τόσο από την διόρθωση της Wall Street όσο και από τις προειδοποιήσεις πολλών ευρωπαϊκών εταιριών για τα αποτελέσματα του 2003.

Στο μικροσκόπιο των ρευστοποιήσεων έχει βρεθεί η μετοχή της γαλλικής εταιρίας κατασκευής ημιαγωγών STMicroelectronics, μετά και τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής ανταγωνίστριάς της Texas Instruments, ότι τα κέρδη της θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχικές της εκτιμήσεις.

Πιέσεις όμως δέχθηκε η STM και λόγω των χθεσινών προειδοποιήσεων από τη Nokia για τα έσοδα του γ΄ τριμήνου.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και η γαλλική αλυσίδα ξενοδοχείων Accor, ότι τα προ φόρων κέρδη της το 2003 θα υποχωρήσουν κατά 29% φτάνοντας στα 500 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία επικαλέστηκε μια από τις χειρότερες κρίσεις που έχει πλήξει τον κλάδο του τουρισμού από το 1930.

Κινητικότητα εμφανίζει και η μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη Γαλλία, Credit Agricole, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το β΄ τρίμηνο. Τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 21% σε σχέση με πέρυσι, καθώς ευνοήθηκαν από την εξαγορά της Credit Lyonnais. Ωστόσο ήταν χειρότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στο στόχαστρο των αγοραστών έχει βρεθεί η μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρίας στον κόσμο, Bouygues SA, η οποία αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα του 2003. Ο γαλλικός όμιλος έκανε λόγο για πωλήσεις 21,5 δισ. ευρώ. Τα καθαρά του έσοδα για το α΄ εξάμηνο ας σημειωθεί ότι υποχώρησαν κατά 72% στα 130 εκατ. ευρώ από 465 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας στην Ελβετία, της Swiss Life, καθώς σημείωσε στο α΄ εξάμηνο τα πρώτα της κέρδη μετά από 2 ολόκληρα χρόνια.

Καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών αλλά και από τα περυσινά τους επίπεδα, ήταν τα κέρδη του α΄ εξαμήνου της Heineken, τα οποία αυξήθηκαν στα 334 εκατ. ευρώ από 330 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2002.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις εξαγωγές στη Γερμανία οι οποίες αυξήθηκαν κατά 2,5% τον Ιούλιο ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,2% αντίστοιχα. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχή μήνα αύξησης των εξαγωγών, κάτι που θεωρείται θετικό για την οικονομία. Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας ενισχύθηκε στα 14,1 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα από 10,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται στις 3.574 μονάδες, κατά 0.54% χαμηλότερα, ο CAC-40 στο Παρίσι στις 3.361 μονάδες, με πτώση 0,42% ενώ στην αγορά του Λονδίνου ο FTSE-100 υποχωρεί κατά 0,17% στις 4.256 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v