Στην ανάκαμψη των ευρωαγορών ποντάρουν θεσμικοί

Ανοδικά γύρισαν οι μεγαλύτερες ευρωαγορές, καθώς ενεργοποιήθηκαν τα program tradings μεγάλων θεσμικών επενδυτών, μετά και την προσέγγιση κρίσιμων σημείων στήριξης και για τις αγορές. Παράλληλα η CSFB αναβάθμιση το ποσοστό των ευρωπαϊκών μετοχών που κατέχει στο ”ιδανικό τους χαρτοφυλάκιο”.

Αισιόδοξοι εμφανίζονται για την μακροπρόθεσμη πορεία των ευρωπαϊκών αγορών οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές εν αντιθέσει με τους μικροεπενδυτές.

Οι τελευταίοι ας σημειωθεί ότι σήμερα έσπευσαν να ρευστοποιήσουν νωρίς το πρωί τις μετοχές τους καθώς ανησύχησαν για την βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, μετά και από τους συγκυριακούς παράγοντες που επιδρούν στην ψυχολογία τους, όπως ήταν και το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μπιν Λάντεν.

Το γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών, από αρνητικό σε θετικό πεδίο σε λιγότερο από 2 ώρες συνεδρίασης, οφείλεται στην ενεργοποίηση των αγορών μέσω του program trading από Αμοιβαία Κεφάλαια, συνταξιοδοτικά ταμεία αλλά μεγάλους επενδυτικούς οργανισμούς όπως αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες άγγιξαν σήμερα κρίσιμα επίπεδα για τους διαχειριστές κεφαλαίων, που τους ”σήμαναν” ότι οι αγορές μπορούν να κινηθούν κι άλλο ανοδικά.

Πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων φαίνεται πως μετά το ράλι που σημείωσαν οι αγορές από τον Μάρτιο μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού, έλαβαν τώρα το ”πράσινο φως” από τις επενδυτικές τους επιτροπές, για να προχωρήσουν σε μαζικές αγορές μετοχών, με μακροπρόθεσμο όμως ορίζοντα επένδυσης.

Ενδεχομένως κάποιες αλλαγές στις συστάσεις να γίνουν τον Οκτώβριο, αφού δηλαδή οι fund managers μπορέσουν να μελετήσουν τις αγορές καλύτερα με βάση και τις επιδόσεις τους τον Σεπτέμβριο, που ιστορικά τουλάχιστον θεωρείται ένας από τους χειρότερους μήνες του χρόνου γενικότερα για τις διεθνείς αγορές.

Ας σημειωθεί επίσης ότι σήμερα ο επενδυτικός οίκος της CSFB αναθεώρησε προς τα επάνω τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών μετοχών στο ”ιδανικό του χαρτοφυλάκιο” σε 8% από 3% που ήταν προηγουμένως, τονίζοντας ότι οι αποτιμήσεις τους εμφανίζονται ιδιαιτέρως ελκυστικές.

Ο Dax αυτή την ώρα ενισχύεται κατά 0,10% στις 3.540 μονάδες, ο CAC-40 ενισχύεται κατά 0,48% στις 3.343 μονάδες.

Η άνοδος της γαλλικής αγοράς, που είναι μεγαλύτερη από αυτήν που σημειώνει το Λονδίνο και η Φρανκφούρτη, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολύ καλή πορεία της L’Oreal σήμερα.

Ο FTSE-100 στο Λονδίνο διαμορφώνεται στις 4.257 μονάδες κατά 0,13% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v