Με το ”δεξί” μπήκε η εβδομάδα στις ευρωαγορές

Η απόκτηση του ολοκληρωτικού ελέγχου της μεγαλύτερης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας στην Κεντρική Ευρώπη PTC από την Deutsche Telekom, αλλά και οι αγορές που παρατηρούνται σε εξαγωγικές, βρίσκονται ”πίσω” από το θετικό άνοιγμα των ευρωαγορών. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα macro στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Με το δεξί μπήκε η εβδομάδα για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζουν οι μετοχές του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και μεγάλων εξαγωγικών εταιριών.

Η Deutsche Telekom απέκτησε τον ολοκληρωτικό έλεγχο της μεγαλύτερης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας στην Κεντρική Ευρώπη, PTC, αφού εξαγόρασε το 51% που δεν κατείχε μέχρι σήμερα, έναντι 1,1 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία επετεύχθη καθώς η Deutsche Telekom αύξησε την προσφορά της για την PTC κατά 10%.

Στο στόχαστρο των αγοραστών έχει βρεθεί η Philips, η οποία αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2003 στα 48 σεντς του ευρώ από 47 σεντς της προηγούμενης εκτίμησής της.

Κινητικότητα εμφανίζουν και μετοχές μεγάλων σουηδικών εταιριών όπως της Ericsson, μετά το ”όχι” των Σουηδών στο δημοψήφισμα του ευρώ. Ο σουηδικός όμιλος κατασκευής ασύρματων δικτύων ας σημειωθεί ότι αντλεί το 45% των πωλήσεων του από την Ευρώπη. Ο CEO της εταιρίας έκρουσε πάντως τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι επιχειρήσεις θα μειώσουν τις επενδύσεις τους στην Σουηδία αν απορριφθεί το ευρώ.

H πέμπτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων στον κόσμο, DaimlerChrysler, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να υπογράψει τετραετές συμβόλαιο με το συνδικάτο των εργαζομένων United Auto Workers, καθώς η προηγούμενη συμφωνία έληξε.

Συμμαχία φημολογείται ότι θα συνάψουν αυτή την εβδομάδα οι αεροπορικές Air France, και KLM Royal Dutch, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη μεγάλη συμφωνία ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς.

Στην αγορά του Λονδίνου, πιέσεις δέχεται η μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline, καθώς η εταιρία αντιμετωπίζει πρόβλημα σχετικά με το φάρμακο Paxil.

Στο στόχαστρο των πωλήσεων έχει βρεθεί και η Thales, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία συστημάτων ραντάρ στην Ευρώπη, καθώς ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη στο α΄ εξάμηνο υποχώρησαν κατά 58% στα 37 εκατ. ευρώ.

Πληθώρα μακροοικονομικών μεγεθών θα ανακοινωθούν αργότερα στις ΗΠΑ, τα οποία θεωρούνται πολύ σημαντικά για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ρυθμοί αύξησης των αποθεμάτων των επιχειρήσεων θα υποχωρήσουν κατά 0,1% τον Ιούλιο έναντι ανόδου κατά 0,1% που είχαν σημειώσει τον Ιούνιο (15:30 η ανακοίνωση).

Κρίσιμα θεωρούνται ωστόσο τα στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το έλλειμμα του αναμένεται να αυξηθεί στα 138,3 δισ. δολ από 136,1 δισ. στο α΄ τρίμηνο (15:30 η ανακοίνωση).

Αν επαληθευτούν τα στοιχεία τότε ας επισημανθεί ότι το εν λόγω έλλειμμα θα αντιστοιχήσει σε 5,2% του Αμερικανικού ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό θεωρείται ιδιαιτέρως υψηλό για αυτό άλλωστε και έχει χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο έλλειμμα σαν το αγκάθι της αμερικανικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα θα γνωστοποιηθούν και τα μεγέθη για την Μεταποίηση με τον Empire State Manufacturing να ενισχύεται τον Σεπτέμβριο στις 15 μονάδες από 9,98 τον προηγούμενο μήνα.

Στις 16:15 στο φως της δημοσιότητας θα έρθουν επίσης και τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία τον Αύγουστο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,3% από 0,5% τον Ιούλιο.

Ο δείκτης Dax αυτή την ώρα διαμορφώνεται στις 3.522 μονάδες, κατά 0,4% υψηλότερα, ο CAC-40 κυμαίνεται στις 3.337 μονάδες κατά 0,46% υψηλότερα ενώ ο FTSE-100 στην αγορά του Λονδίνου διαμορφώνεται στην περιοχή των 4.262 μονάδων, με άνοδο 0,58%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v