Θετικό κλίμα από εταιρικά νέα στις ευρωαγορές

Οι θετικές εκτιμήσεις της Philips, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρίας ημιαγωγών στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τις αισιόδοξες προβλέψεις της Louis Vuitton για τα κέρδη του 2003, ενισχύουν τις μεγαλύτερες ευρωαγορές. Νευρικότητα παρουσιάζει η αγορά της Φρανκφούρτης η οποία κινείται πτωτικά.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις από μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για την πορεία των αποτελεσμάτων τους το 2003 σε συνδυασμό και με την ανοδική διόρθωση της Wall Street χθες το βράδυ, δημιούργησαν κατά το άνοιγμα, ένα θετικό κλίμα στις ευρωαγορές.

Νευρικότητα ωστόσο παρουσιάζει η αγορά της Φρανκφούρτης, με τον δείκτη Dax να κινείται πότε σε θετικό και πότε σε αρνητικό πεδίο.

Στο στόχαστρο των αγοραστών έχουν βρεθεί οι μετοχές του τομέα των ημιαγωγών, μετά και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της τρίτης μεγαλύτερης κατασκευάστριας εταιρίας ημιαγωγών στην Ευρώπη, Royal Philips Electronics, ότι η μονάδα των ημιαγωγών της θα επιστρέψει στο δ΄ τρίμηνο σε κερδοφορία.

Παράλληλα η εταιρία αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις του γ΄ τριμήνου, τονίζοντας ότι θα διαμορφωθούν υψηλότερα από τον αρχικό στόχο του 3% που είχε θέσει.

Από τις εκτιμήσεις της Philips ευνοήθηκαν και άλλες μετοχές του κλάδου όπως και η γερμανική Infineon Technologies.

H Commerzbank Securities υποβάθμισε τη μετοχή της BASF σε ”διακράτηση” από ”αγορά”.

H Deutsche Bank αύξησε την τιμή στόχο για τη μετοχή της ALTANA στα 67 ευρώ από 60, με σύσταση ”αγορά”.



Ανοδικά άνοιξε η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρίας πολυτελών αγαθών στον κόσμο, Louis Vuitton, καθώς διατήρησε τις προβλέψεις της ότι η κερδοφορία της θα ανακάμψει σημαντικά μέχρι το τέλος του χρόνου. Ας σημειωθεί επίσης ότι τα κέρδη της στο α΄ εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 24% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Στην αγορά του Λονδίνου, κινητικότητα εμφανίζει η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, Lloyds TSB, καθώς η Westpac Banking Corp, αποχώρησε από τις συνομιλίες για την εξαγορά της μονάδος της Lloyds στη Νέα Ζηλανδία, έναντι 4 δισ. δολ.

Η Debenhams Plc, η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων στη Βρετανία συμφώνησε να εξαγοραστεί έναντι 1,7 δισ. στερλινών από την CVC Capital Partners Ltd και την Texas Pacific Group.

Τόνο στις ευρωαγορές θα δώσουν αργότερα και τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία. Οι λιανικές πωλήσεις εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 1,5% τον Αύγουστο μετά από άνοδο κατά 1,4% τον προηγούμενο μήνα.

Το συγκεκριμένο μέγεθος (που θα ανακοινωθεί στις 15:30 ώρα Ελλάδος) θεωρείται σημαντικό καθώς αποτυπώνει την πορεία των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, οι οποίες τροφοδοτούν με τη σειρά του το 70% της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Στις 16:50 ώρα Ελλάδος θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ο οποίος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στις 90,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο (α΄ μέτρηση για τον μήνα) από 89,3 τον Αύγουστο.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται αυτή την ώρα στις 3.561 μονάδες κατά 0,16% χαμηλότερα, ο CAC-40 ενισχύεται κατά 0,55% στις 3.366 μονάδες ενώ ο FTSE-100 στο Λονδίνο κινείται στην περιοχή των 4.254 μονάδων, με άνοδο 0,29% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v