Αισιόδοξη η έκθεση της ΕΚΤ για την Ευρωζώνη

Τα θετικά αλλά και τα αρνητικά ”στοιχεία” της οικονομίας της Ευρωζώνης αναλύει η μηνιαία έκθεση της ΕΚΤ, τονίζοντας παράλληλα ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν την ανάπτυξή της έχουν περιοριστεί. Τι δήλωσε ο μελλοντικός διοικητής της ΕΚΤ, κ. Trichet στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αισιόδοξη η έκθεση της ΕΚΤ για την Ευρωζώνη
Τη μείωση των κινδύνων που ελλοχεύουν την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης διαπίστωσε τους δύο τελευταίους μήνες η ΕΚΤ, όπως αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η ενδυνάμωση που εμφανίζει η εξωτερική ζήτηση για ευρωπαϊκά προϊόντα θα συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών της περιοχής.

Στην έκθεση προστίθεται ότι οι ενδείξεις αύξησης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής θα δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος και για την τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης των οικονομιών τους, που στο α΄ τρίμηνο ”βυθίστηκαν” στην ύφεση.

Η έκθεση της ΕΚΤ επισημαίνει ότι μετά την εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης στο β΄ τρίμηνο αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη μέχρι το τέλος του έτους και ισχυρότεροι ρυθμοί ανάπτυξης από το 2004.

Στις θετικές εκτιμήσεις της ΕΚΤ συμβάλλουν και εξωγενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα και η ανάκαμψη που εμφανίζει η παγκόσμια οικονομία.

Στα μειονεκτήματα της οικονομίας της Ευρωζώνης παραμένουν ορισμένες ανισορροπίες που εμφανίζονται σε κάποιες περιοχές, οι οποίες, ενώ δεν πρόκειται να επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα την εικόνα της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης, μακροπρόθεσμα θα προκαλέσουν προβλήματα.

Τροχοπέδη για την οικονομία αποτελούν τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού πολλών μελών, τα οποία αναμένεται να ”ξεφύγουν” από τον στόχο που έχει τεθεί από την Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι τα υψηλά επίπεδά της δεν συνεπάγονται και ανάφλεξη των πληθωριστικών πιέσεων.

Τέλος, ας επισημανθεί ότι σημαντικοί παράγοντες και για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης αποτελούν τόσο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε πολλά συνταξιοδοτικά συστήματα ευρωπαϊκών χωρών όσο και το θέμα της ανεργίας. Για όσο χρειαστεί επίσης τα επιτόκια θα διατηρηθούν αμετάβλητα.

Υπέρ των ορίων που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας για το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ευρωπαϊκών κρατών τάχθηκε ο κ. Jean-Claude Trichet, στην πρώτη του επίσημη ομιλία πριν από την ανάληψη της διοίκησης της ΕΚΤ τον Νοέμβριο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι καθήκον του να τιμωρήσει αυτός τη Γαλλία και τη Γερμανία, επειδή οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης παραβίασαν τα όρια. Για τη Γαλλία δε, προέβλεψε ότι θα συνεχίσουν τα ελλείμματά της να υπερβαίνουν τον στόχο του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2006.

Ο κ. Trichet δήλωσε επίσης ότι στόχος του είναι να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οποίας τείνουν να προσεγγίσουν το χαμηλότερο επίπεδο των 10 τελευταίων ετών.

”Η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας”, δήλωσε ο κ. Trichet.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v