Μικρά κέρδη εν αναμονή του ZEW για ευρωαγορές

Μικρά κέρδη σημειώνουν οι μεγαλύτερες ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον δείκτη οικονομικού κλίματος στη Γερμανία (ZEW), αλλά και την απογευματινή απόφαση της Fed για το ύψος των αμερικανικών επιτοκίων.

Με μικρή άνοδο άνοιξαν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι αναμένουν με αγωνία τα στοιχεία για τον δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία (12.00) αλλά και την απογευματινή απόφαση της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια.

Πτωτικά κινείται η μετοχή της Vivendi Universal, μετά την απόφαση των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών να καταβάλει η εταιρία αποζημίωση 20,5 εκατ. ευρώ στον τέως CEO της, κ. Jean-Marie Messier. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες των γαλλικών ρυθμιστικών αρχών σχετικά με πιθανές λογιστικές αλχημείες του δεύτερου μεγαλύτερου ομίλου ΜΜΕ στον κόσμο.

Στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων έχουν βρεθεί και οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, λαμβάνοντας έμμεσο ”σήμα” πωλήσεων τόσο από τη χθεσινή πτώση του Nasdaq όσο και από το καμπανάκι της ιαπωνικής εταιρίας Toshiba, ότι δεν πρόκειται να επιτύχει τους στόχους της για τα κέρδη του α΄ εξαμήνου χρήσης της που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η γαλλική εταιρία κινητής τηλεφωνίας, Orange, συμφώνησε να εξαγοράσει εξοπλισμό για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας από την καναδική Nortel Networks έναντι ενός δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Figaro.

Το κλείσιμο των 7 εγκαταστάσεων αυτοκινήτων ή την πώλησή τους φαίνεται πως εξετάζει πολύ στενά η DaimlerChrysler, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη συμφωνία με το συνδικάτο UAW, αναφέρει το Bloomberg.

Η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία ημιαγωγών στην Ευρώπη, Infineon Technologies AG, εκτιμά ότι πολλές εταιρίες με τις οποίες συνεργάζεται, όπως η Nanya Technologies θα είναι εκείνες οι οποίες θα κατασκευάζουν πλέον μέχρι και το 2005, τις μνήμες μικροεπεξεργαστών της, καθώς η εταιρία θέλει να μειώσει όσο είναι δυνατόν το κόστος της.

Η WestLB, η τρίτη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Γερμανίας, ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει 2 εκατ. μετοχές της Deutsche Boerse, του μεγαλύτερου δηλαδή χρηματιστηρίου της Ευρώπης βάσει χρηματιστηριακής αξίας.

Οι μετοχές αντιστοιχούν στο 2% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Deutsche Boerse. Το placement θα γίνει σε θεσμικούς επενδυτές από όλον τον κόσμο.

Η Tesco Plc, η μεγαλύτερη αλυσίδα supermarket στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 16% στο α΄ εξάμηνο (που έληξε στις 9 Αυγούστου), φτάνοντας στα 431 εκατ. στερλίνες ή στις 5,94 πένες ανά μετοχή από 373 εκατ. στερλίνες ή 5,3 πένες ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Επίσης η εταιρία αύξησε και το μέρισμά της κατά 11% στα 2,07 πένες ανά μετοχή.



Οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις πολλών μακροοικονομικών μεγεθών και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Στη Γερμανία, βαρυσήμαντα θεωρούνται τα στοιχεία για τον δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί για ένατο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο, στις 58,5 μονάδες από 52,5 τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη. Τον Ιούλιο, οι ρυθμοί αύξησής της αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 0,4% από 1,4% πτώσης τον προηγούμενο μήνα.

Στις ΗΠΑ, σημαντικά θεωρούνται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τον Αύγουστο ο τιμάριθμος θα αυξηθεί κατά 0,4% από 0,2% τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας δηλαδή ετησίως στο 2,3% από 2,1% τον Ιούλιο.

Το μέγεθος αυτό, ανάλογα με την διαμόρφωσή του θα δώσει μια εικόνα και για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, σε μια περίοδο όπου παρόλο που παρατηρείται βελτίωση στο χρηματιστήριο αλλά και σε πολλά μακροοικονομικά μεγέθη στις ΗΠΑ, οι ανησυχίες περί ύπαρξης αποπληθωρισμού δεν έχουν απομακρυνθεί εντελώς.

Μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών, θα ανακοινωθεί η απόφαση της Fed για τα επιτόκια. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα τα διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, στα χαμηλότερα επίπεδα των 50 τελευταίων ετών, στο 1%.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται στις 3.525 μονάδες, με κέρδη 0,27%, ο CAC 40 κινείται στην περιοχή των 3.344 μονάδων, κατά 0,19% υψηλότερα, ενώ ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,02% στις 4.261 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v