ΟΠΕΚ: Μείωσε απρόσμενα την παραγωγή (update)

Τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως, στο δ΄ τρίμηνο, αποφάσισε ο ΟΠΕΚ, στη σημερινή συνάντηση των μελών του στη Βιέννη. Ποια θέματα περιλαμβάνει η ατζέντα του οργανισμού, πώς θα επηρεάσουν τις τιμές του ”μαύρου χρυσού” μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΟΠΕΚ: Μείωσε απρόσμενα την παραγωγή (update)
Τη μείωση της παραγωγής του κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως, στο δ΄ τρίμηνο, αποφάσισε σήμερα ο ΟΠΕΚ στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνόδου των μελών του στη Βιέννη, αναφέρουν δημοσιεύματα του Reuters και του Bloomberg.

Αμέσως μετά την απόφαση η τιμή του Brent επιδόθηκε σε ράλι, φτάνοντας στα 26,35 δολ. το βαρέλι, ενισχυμένη κατά 83 σεντς αντίστοιχα.

Η απόφαση αυτή εξέπληξε τους παράγοντες των αγορών, δεδομένου ότι η τιμή του ”καλαθιού” του ΟΠΕΚ, που χρησιμοποιεί σαν σήμα κατατεθέν για το πετρέλαιο, παραμένει εντός του ορίου των 22-28 δολαρίων το βαρέλι.

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι η τιμή του Brent στο Λονδίνο κινείται κατά μέσο όρο στα 28,29 δολ. το βαρέλι από την αρχή του χρόνου, παραμένοντας έτσι κατά 10 δολ. υψηλότερα από τον μέσο ετήσιο όρο από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Η ανατίμηση του πετρελαίου έχει επιφέρει ωστόσο αρκετά έσοδα τόσο για τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ όσο και για μεγάλες εταιρίες του χώρου, όπως είναι η BP και η Exxon Mobil. Την ίδια στιγμή όμως αποτελεί πονοκέφαλο για τους καταναλωτές.

Έντονο προβληματισμό φαίνεται πάντως πως δημιούργησε στους υπουργούς Πετρελαίου του ΟΠΕΚ η πιθανή πτώση των τιμών του ”μαύρου χρυσού” το 2004 και αυτός είναι ένας από τους λόγους που εκτιμάται ότι αποφάσισαν τη μείωση της παραγωγής, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου.

Ένας ακόμη λόγος ήταν η ενίσχυση των αποθεμάτων αργού αλλά και η πιθανότητα αύξησης της παραγωγής πετρελαίου από το Ιράκ, τη Ρωσία και πολλές χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ.



Η τιμή του καλαθιού του ΟΠΕΚ υποχώρησε κατά 15% περίπου τον τελευταίο μήνα, φτάνοντας στα 24,8 δολ το βαρέλι.

Ανάμεσα πάντως στα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή ατζέντα του ΟΠΕΚ, θα είναι και η κατάσταση στο Ιράκ, αναφορικά με το επίπεδο εξαγωγών πετρελαίου αλλά και τη μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται, εν όψει και της χειμερινής περιόδου, από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v