Μεταβλητότητα λόγω double witching στις ευρωαγορές

Ημέρα παρατεταμένης μεταβλητότητας είναι η σημερινή για τις μεγαλύτερες ευρωαγορές, καθώς λήγουν τα τριμηνιαία συμβόλαια των futures και των options, σε ΗΠΑ, Γερμανία και Βρετανία. Πιέσεις από Diageo και Philips.

Ημέρα λήξης των τριμηνιαίων συμβολαίων options και futures είναι η σημερινή για την αμερικανική, τη βρετανική αλλά και τη γερμανική αγορά, εξέλιξη που εντείνει το κλίμα νευρικότητας που επικρατεί στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία πέρασαν σε αρνητικό πεδίο.

Ωστόσο μετά την άνοδο των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών σε κρίσιμα σημεία ”αντίστασης” είναι λογικό να παρατηρούνται ρευστοποιήσεις με στόχο τη διασφάλιση των βραχυχρόνιων κερδών των επενδυτών.

Πτωτικά κινούνται οι μετοχές κυρίως του κλάδου του λιανικού εμπορίου όπως και των ηλεκτρονικών αγαθών, όπως της Diageo και της Philips.

Υποχώρηση μεγαλύτερη του 15% σημειώνει η μετοχή της εταιρίας ρουχισμού Inditex, γνωστή και από την αλυσίδα καταστημάτων Zara, η οποία ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα για το α΄ εξάμηνο, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Στο μικροσκόπιο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε η μετοχή της Peugeot, μετά από συνέντευξη του CEO της στην εφημερίδα Les Echos, όπου και δήλωσε ότι η προοπτική της εταιρίας παραμένει χαμηλή.

Κινητικότητα εμφανίζει η μετοχή της ασφαλιστικής Axa, καθώς οι μέτοχοι της αμερικανικής MONY Group, αντέδρασαν εντόνως στην προσφορά εξαγοράς της έναντι 1,5 δισ. δολ θεωρώντας την φθηνή.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της γερμανικής εταιρίας χημικών Merck, μετά την κατάταξή που της ”πρόσφερε” ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P στην κατηγορία ”BBB” για την μακροπρόθεσμη εικόνα της και ”A-2” για την βραχυπρόθεσμη.

Η γαλλική αμυντική βιομηχανία, Thales, έχει ευνοηθεί μετά τις δηλώσεις του Gerhard Schröder την Πέμπτη, ότι υποδέχθηκε θετικά την προσφορά της Thales για την γερμανική HDW.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται στις 3.592, κατά 0,53% χαμηλότερα, ο CAC-40 υποχωρεί κατά 1,15% στις 3.375 μονάδες ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο διαμορφώνεται στις 4.281, υποχωρώντας κατά 0,78%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v