Ώθηση από Fed και εταιρικά νέα για ευρωαγορές

Την απόφαση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 1%, προκειμένου να διασφαλίσει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, καλοδέχτηκαν οι μεγαλύτερες ευρωαγορές. Θετικό αντίκτυπο είχαν και τα φιλόδοξα σχέδιά τους που ανακοίνωσαν πολλές ευρωπαϊκές εταιρίες.

Τα μεγαλύτερα κέρδη που σημείωσε χθες η Wall Street από τις 25 Ιουλίου, με αφορμή την απόφαση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια στο χαμηλότερο επίπεδο των 45 τελευταίων ετών, στο 1%, είχαν θετικό αντίκτυπο στο άνοιγμα των μεγαλύτερων ευρωαγορών.

Η Fed δεν άλλαξε τη νομισματική της πολιτική, καθώς ”επιθυμούσε” να διασφαλίσει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για αυτήν.

Από την μια παρουσιάζονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης από την άλλη όμως δεν έχουν απομακρυνθεί εντελώς οι ανησυχίες για ύπαρξη αποπληθωρισμού, όπως άλλωστε φάνηκε και από τη χθεσινή ανακοίνωση της.

Την ίδια στιγμή, ”αγκάθι” για την αμερικανική οικονομία- που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και για την παγκόσμια- αποτελούν τα ”δίδυμα” ελλείμματά της αλλά και η ανεργία.

Ημέρα ανακοίνωσης φιλόδοξων σχεδίων φαίνεται πως είναι η σημερινή για τις περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία ημιαγωγών στην Ευρώπη, Infineon Technologies, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 1,2 δισ. δολ στην αγορά της Κίνας, μέχρι το 2007, με στόχο να διπλασιάσει στο 10%, το μερίδιο αγοράς της, στον τομέα των μικροεπεργαστών στην Κίνα.

Τα φιλόδοξα σχέδιά του να ”αποκτήσει” η Commerzbank, 9.000 επιπλέον πελάτες από τον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Γερμανίας, εντός της επόμενης τριετίας, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της, Nicholas Teller.

Τα σχέδιά της επίσης να αντλήσει 1 δισ. δολ μέσα από την έκδοση ”υβριδικών” ομολόγων (ομόλογα σε στερλίνες και ευρώ), κοινοποίησε η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της Ελβετίας, Zurich Financial Services AG.

Κινητικότητα εμφανίζει και η μετοχή της τεχνολογικής ASML Holding NV, μετά από την είδηση ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις εξοπλισμού για ημιαγωγούς, υποχώρησαν κατά 7% τον Ιούλιο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, καταγράφοντας έτσι για τέταρτο συνεχή μήνα κάμψη.

Οι αγορές αναμένουν σήμερα και την παραίτηση του επικεφαλής της ολλανδικής εταιρίας λιανικού εμπορίου, Ahold, k. Henny de Ruiter, μετά από έντονη κριτική που του ασκήθηκε για τους μεγάλους μισθούς που ελάμβανε αλλά και για την ”αποτυχία” του να σώσει την εταιρία από την κατάρρευση. Ας σημειωθεί ότι η Ahold στο παρελθόν είχε ”κατηγορηθεί” για λογιστικές αλχημείες ύψους 970 εκατ. ευρώ.

Η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρία εξαγωγής γαιάνθρακα στον κόσμο, Xstrata Plc, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, φτάνοντας στα 76,8 εκατ. δολ στο α΄ εξάμηνο.

Στην Ευρωζώνη, στις 13: 00 ώρα Ελλάδος, θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Αναλυτές εκτιμούν ότι τον Αύγουστο ο τιμάριθμος θα αυξηθεί κατά 0,2% μετά από πτώση 0,2% τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί στο 2,1% από 1,9%, εντός του στόχου δηλαδή της ΕΚΤ, που ”επιθυμεί” πληθωρισμό κοντά στο 2%.

Στις ΗΠΑ, στις 15:30, στο φως της δημοσιότητας θα έρθουν τα στοιχεία για τις νέο - ανεγειρόμενες κατοικίες, οι οποίες τον Αύγουστο εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν οριακά από το υψηλότερο επίπεδο των 17 τελευταίων ετών που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο.

Αναλυτές προβλέπουν ότι οι συγκεκριμένες κατοικίες θα διαμορφωθούν στα 1,825 εκατ. μονάδες τον Αύγουστο από 1,872 τον ιούλιο.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται στις 3.609 μονάδες, με κέρδη 1,27%, ο CAC 40 κινείται στην περιοχή των 3.415 μονάδων, κατά 0,86% υψηλότερα, ενώ ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,51% στις 4.321 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v