Συστάσεις ΔΝΤ σε ΕΚΤ για επιτόκια, ”σφήνα” Βέλτεκε

Άμεση ήταν η αντίδραση του οικονομολόγου της ΕΚΤ Ερνστ Βέλτεκε στις προειδοποιήσεις που απηύθυνε νωρίτερα το ΔΝΤ, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι έτοιμη για μείωση των επιτοκίων.

Συστάσεις ΔΝΤ σε ΕΚΤ για επιτόκια, ”σφήνα” Βέλτεκε
Άμεσα αντέδρασε ο οικονομολόγος της ΕΚΤ Ερνστ Βέλτεκε στις ”παραινέσεις” του ΔΝΤ για πιθανότητα μείωσης των ευρωεπιτοκίων σύντομα, τονίζοντας πως δεν συντρέχει λόγος συζήτησης για αλλαγή των επιτοκίων.

Νωρίτερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε επισημάνει ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι έτοιμη να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια της μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης ανάκαμψης της οικονομίας της περιοχής.

Μάλιστα, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω και τις προβλέψεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2004, κάνοντας λόγο για ρυθμούς της τάξεως του 2% από 2,3% της αρχικής εκτίμησης.

Από την πλευρά του, ο Ερνστ Βέλτεκε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg τόνισε πως οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη των 12 της ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί, καθώς και ότι ”δεν υπάρχει λόγος συζήτησης αλλαγής των επιτοκίων.

Ο ίδιος επισήμανε πως επικρατούν ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες. ”Αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει λόγος να σκεφτούμε σοβαρά ή ακόμη και να συζητήσουμε το ενδεχόμενο αλλαγής των επιτοκίων”, κατέληξε ο κ. Βέλτεκε, προβλέποντας μάλιστα πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωοικονομίας το 2004 θα διαμορφωθεί στο 2%.

Ας σημειωθεί ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει προβλήματα και λόγω της ανατίμησης του ευρώ, που αποτελεί τροχοπέδη για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Το ΔΝΤ, παρά την πρόσφατη σταθεροποίηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, έκανε λόγο για περαιτέρω ανατίμηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης ότι οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γαλλική και η Γερμανική, θα υπερβούν τον στόχο που έχει θέσει η ΕΕ για τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους, αφού θα ξεπεράσουν το 2004, το 3% του ΑΕΠ τους.

Για τη Γερμανία γίνεται λόγος για ένα ποσοστό της τάξεως του 3,9% τόσο φέτος όσο και του χρόνου και για τη Γαλλία 3,9% για φέτος και 3,5% για το 2004.

Ο διεθνής οργανισμός δήλωσε παράλληλα ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, αναμένεται να αγγίξει φέτος κατά μέσο όρο το 2% και το 1,6% το 2004 από 1,5% της αρχικής εκτίμησής του.

Σε ότι αφορά στις ΗΠΑ, ας σημειωθεί ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης που κατέγραψε η οικονομία στο β΄ τρίμηνο οφείλονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες που κατεγράφησαν από το 1951, και οι οποίες ενδεχομένως να συμβάλουν στην περαιτέρω διόγκωση των ελλειμμάτων της χώρας.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε οτι η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 0,6%, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για αύξηση κατά 0,4% και ενώ τον Ιούνιο είχε καταγραφεί επίσης αύξηση κατά 0,1%.

Σε επίπεδο δωδεκαμήνου, για τον ίδιο μήνα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,3%, ενώ η ετήσια υποχώρηση τον προηγούμενο μήνα είχε διαμορφωθεί στο 1,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v