ΒΡ + 4 ”μνηστήρες” φλερτάρουν με την Petrom

Πέντε ”μνηστήρες”, ανάμεσά τους και η ΒΡ, φαίνεται πως ”φλερτάρουν” SNP Petroleum. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για την απόκτηση της μεγαλύτερης εταιρίας πετρελαίου της Ρουμανίας.

ΒΡ + 4  ”μνηστήρες” φλερτάρουν με την Petrom
Με τη μεγαλύτερη εταιρία πετρελαίου της Ρουμανίας, SNP Petroleum, φαίνεται πως ”φλερτάρει” η ΒΡ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Το joint venture της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαϊκής της Ευρώπης με τη ρωσική OAO Tyumen Oil, TNK-BP, έχει ήδη υποβάλει προσφορά στην κυβέρνηση της Ρουμανίας (η οποία κατέχει το 93% της Petrom), για την απόκτηση του 51% της Petrom. Σήμερα αναμένεται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους κι άλλες εταιρίες για την εξαγορά μεριδίου του ρουμανικού ομίλου.

Ηδη, πάντως, βρίσκονται σε ”λίστα αναμονής” η αυστριακή OMV AG, η ουγγρική Mol Rt, η πολωνική PKN Orlen αλλά και η ρωσική OAO Lukoil, οι οποίες έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για την Petrom.

Οι ίδιες άλλωστε σχεδιάζουν να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, και κυρίως σε χώρες όπως η Εσθονία, η Κροατία αλλά και η Ρουμανία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ας σημειωθεί ότι σκοπεύει να πουλήσει την Petrom μέχρι το τέλος Μαρτίου. Το εργατικό δυναμικό του ενεργειακού ομίλου ανέρχεται σε 60.000 άτομα, ενώ οι πωλήσεις του πέρυσι έφτασαν τα 2,2 δισ. δολ. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη του σημείωσαν πτώση κατά 16% για το ίδιο διάστημα αγγίζοντας τα 69 εκατ. δολ.

Τέλος, σημειώνεται πως το αντίτιμο της εξαγοράς υπολογίζεται στο τουλάχιστον 1 δισ. δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v