Μικτή εικόνα εμφανίζουν οι ευρωαγορές

Μικτή είναι η εικόνα που εμφανίζουν οι μεγαλύτερες ευρωαγορές, καθώς από τη μια πλευρά λειτουργεί αρνητικά το πτωτικά κλείσιμο της Wall Street ενώ από την άλλη, στο φως της δημοσιότητας ήρθαν και πάλι θετικά εταιρικά νέα. Αργότερα θα ανακοινωθεί και η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Το αρνητικό κλείσιμο της Wall Street με αφορμή τις προειδοποιήσεις της DuPont ότι δεν θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για τα κέρδη του 2003, λειτούργησε ανασταλτικά για το άνοιγμα της αγοράς του Παρισιού και του Λονδίνου. Η Φρανκφούρτη όμως δεν φάνηκε να επηρεάζεται από αυτό, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν το βλέμμα τους στις αισιόδοξες δηλώσεις του CEO της Ιnfineon Technologies για την μελλοντική πορεία της εταιρίας.

Ο CEO της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευάστριας εταιρίας μικροεπεξεργαστών στην Ευρώπη, εμφανίστηκε ιδιαιτέρως θετικός για τα λειτουργικά αποτελέσματά της Infineon στο δ΄ τρίμηνο, αναμένοντας την βελτίωσή τους.

Στο μικροσκόπιο των ρευστοποιήσεων έχει βρεθεί η μετοχή της Havas, καθώς η διαφημιστική εταιρία ανακοίνωσε ότι οι ζημιές της διευρύνθηκαν στο α΄ εξάμηνο, περισσότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της Ευρώπης, Axa SA, συμφώνησε να εξαγοράσει την αμερικανική εταιρία Mony Group, έναντι 1,5 δισ. δολ. Τα κεφάλαια για την εξαγορά της Mony θα τα αντλήσει μέσα από την πώληση 2 δισ. δολ περίπου ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές.

Πτωτικά κινείται και η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρίας πολυτελών αγαθών στον κόσμο, LVMH. Ας σημειωθεί ότι το 23% των πωλήσεών της προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας της Γερμανίας, Bayer, καθώς αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει την υπόθεση που σχετίζεται με το φάρμακο Baycol της Bayer, το οποίο έχει ήδη απομακρυνθεί από την αγορά. Αυτό λειτούργησε πολύ

θετικά για την εταιρία, καθώς έχει βρεθεί αρκετές φορές υπό το πρίσμα της δικαιοσύνης για το εν λόγω φάρμακο κατά της χοληστερόλης.

Στις 14:45 θα ανακοινωθεί η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα τα διατηρήσουν αμετάβλητα, για αυτό άλλωστε και αποκαλούν την συγκεκριμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ σαν non policy meeting.

Στις ΗΠΑ, κρίσιμα θεωρούνται τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας, που θα ανακοινωθούν στις 15:30 ώρα Ελλάδος. Για την εβδομάδα που έληξε στις 13 Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν στις 410.000 από 422.000 την αμέσως προηγούμενη.

Στις 19:00 θα έρθουν επίσης στο φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για τον δείκτη Philly Fed για τον Σεπτέμβριο. Ο αντιπροσωπευτικός δείκτης της μεταποίησης προβλέπεται να υποχωρήσει στις 15 μονάδες από 22,1 τον Αύγουστο.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται στις 3.568 μονάδες, κατά 0,21% υψηλότερα , ο CAC-40 κυμαίνεται στην περιοχή των 3.328 μονάδων, με πτώση 0,28% ενώ ο FTSE-100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,11% στις 4.288 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v