”Τροχοπέδη” για ευρωαγορές η ανατίμηση του ευρώ

Με πτώση άνοιξαν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αφορμή τόσο τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, στις εξαγωγές της Ευρωζώνης όσο και την πτώση ρεκόρ των 2 τελευταίων ετών για την αγορά του Τόκιο.

Με πτώση άνοιξαν οι μεγαλύτερες ευρωαγορές, καθώς ήταν έντονες οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία των εξαγωγών στην Ευρωζώνη, μετά και την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Κατά τη διάρκεια των 4 τελευταίων ημερών, η ισοτιμία ευρώ δολαρίου έχει ενισχυθεί κατά 2,6% ενώ αυτή την ώρα κινείται στην περιοχή του 1,1421.

Αρνητικό αντίκτυπο στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών είχε και η μεγαλύτερη πτώση των 2 τελευταίων ετών που σημείωσε σήμερα η αγορά του Τόκιο.

Σήμερα επίσης αρνητικές ήταν και οι δηλώσεις του επιτρόπου της ΕΕ, αρμοδίου για θέματα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, Πέδρο Σόλμπες, ότι η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για ρυθμούς ανάπτυξης 2% το 2004.

Στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων έχουν βρεθεί οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιριών όπως είναι της Royal Philips Electronics αλλά και άλλων εταιριών που βασίζουν μεγάλο μέρος του τζίρου τους στις ΗΠΑ, όπως η Vivendi Universal.

H LG.Philips LCD, το joint venture της LG Group και της Philips, δήλωσε ότι θα καθυστερήσει την πώληση μετοχών αξίας ενός δισ. δολ, μέχρι τις αρχές του 2004. Στόχος της εν λόγω καθυστέρησης είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στους μετόχους να αξιολογήσουν καλύτερα την αξία του venture.

Κινητικότητα εμφανίζει η Siemens, καθώς η γερμανική κατασκευάστρια εταιρία κινητών τηλεφώνων δήλωσε ότι μείωσε τα αποθέματά της στην Κίνα.

Η EMI Group, η τρίτη μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρία στον κόσμο, δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την AOL Time Warner, με στόχο την εξαγορά της μονάδος μουσικής της τελευταίας, έναντι 1,6 δισ. δολ σε μετοχές και μετρητά, αναφέρει δημοσίευμα της Sunday Times.

Η Reuters, σχεδιάζει την μείωση του μεριδίου της στην αμερικανική εταιρία λογισμικού Tibco, κατά 39%, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες.

Η γαλλική τεχνολογική Atos Origin, συμφώνησε να εξαγοράσει το μεγαλύτερο μερίδιο την επιχειρηματική μονάδα της Schlumberger Ltd.’s, SchlumbergerSema έναντι 1,5 δισ. δολ σε μετοχές και μετρητά.

Η συμφωνία περιλαμβάνει 458 εκατ. δολ σε μετρητά και 19,3 εκατ. μετοχές της Atos Origin.

Την εβδομάδα αυτή κρίσιμη θεωρούνται τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη για τον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo, στη Γερμανία. Αναλυτές εκτιμούν ότι τον Σεπτέμβριο θα ενισχυθεί για πέμπτο συνεχή μήνα, στις 91,6 μονάδες από 90,8 τον Αύγουστο.

Αν επαληθευτούν θα στοιχεία, τότε πρόκειται για την πέμπτη συνεχή μηνιαία άνοδο του δείκτη αλλά και για την καταγραφή των υψηλότερων επιπέδων του από τον Μάιο του 2002.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται αυτή την ώρα στις 3.527 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,44%, ο CAC-40 στο Παρίσι υποχωρεί κατά 1,23% στις 3.332 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινείται στην περιοχή των 4.231 μονάδων, κατά 0,61% χαμηλότερα.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v