Προβληματίζει η (νέα) ανατίμηση του ευρώ

Τους ευρωπαίους εξαγωγείς φαίνεται πως προβληματίζει έντονα η νέα ανατίμηση του ευρώ. Στο μεταξύ ο ευρωπαίος Επίτροπος Πέδρο Σόλμπες, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2004. Ρεκόρ ανόδου 9 μηνών για το γιεν.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στις εξαγωγικές εταιρίες της Ευρώπης η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία αυτή την ώρα κινείται στην περιοχή του 1,1451.

Ας επισημανθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα το ΔΝΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο που έχει η άνοδος του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στην πορεία των εξαγωγών κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο επίτροπος Πέδρο Σόλμπες, αρμόδιος για θέματα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ, στο πλαίσιο της συνόδου που είχαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την Παγκόσμια Τράπεζα, δήλωσε ότι η Ευρωζώνη δεν πρόκειται τελικώς να επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει για ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της κατά 2%, το 2004.

”Τα επιτόκια διαμορφώνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα επί του παρόντος. Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί το 2004 κοντά στο 2% που έχει θέσει στόχο η ΕΚΤ, πρόσθεσε ο ίδιος.

Απογοητευτικές ήταν και οι δηλώσεις του κ. Matti Vanhala, μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ, για τα ελλείμματα της Γερμανίας και της Γαλλίας, τα οποία αναμένεται να διογκωθούν περαιτέρω το 2004. Αρνητικό αντίκτυπο σε αυτά θα έχουν οι φοροαπαλλαγές που έχουν εξαγγείλει οι δυο κυβερνήσεις.

Στο μεταξύ, τη μεγαλύτερη άνοδο των 9 τελευταίων μηνών σημείωσε το γιεν έναντι του δολαρίου, μετά και την έκκληση του Group των 7 πλουσιότερων κρατών του κόσμου (G7) για πιο ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Στην πραγματικότητα η έκκληση αυτή ήρθε στην επιφάνεια λόγω των παρεμβάσεων που προχωρά η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), στην αγορά συναλλάγματος, με στόχο την αποδυνάμωση του γιεν.

Απώτερος στόχος της είναι η τόνωση των εξαγωγών, οι οποίες με τη σειρά τους θα βοηθήσουν την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να ξεφύγει από την τρίτη ύφεση που έχει ”βυθιστεί” από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ας σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια των 7 πρώτων μηνών του έτους, η BoJ προέβη σε πωλήσεις 9,03 τρισ. γιεν στην αγορά συναλλάγματος, αναχαιτίζοντας έτσι την περαιτέρω ανοδική πορεία του νομίσματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα ιαπωνικής εφημερίδας, εκτιμάται ότι το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας προέτρεψε την BoJ να πουλήσει άλλα δυο τρισ. γιεν από την αρχή του μήνα.

Κατά τη διάρκεια των 5 τελευταίων ημερών, η ισοτιμία δολαρίου γιεν έχει υποχωρήσει κατά 4,5%, ενώ αυτή την ώρα διαμορφώνεται στο 111,50. Νωρίτερα η ισοτιμία είχε αγγίξει και το 111,39, το χαμηλότερο επίπεδο για το δολάριο, από τον Δεκέμβριο του 2000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v