Εκθεση ΕΚΤ και... Μπιν Λάντεν ενισχύουν το ευρώ

Νέα άνοδο καταγράφει το ευρώ έναντι του δολαρίου ωθούμενο από τα θετικά συμπεράσματα της μηνιαίας έκθεσης της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και από το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μπιν Λάντεν που έπληξε τη Wall, αλλά και το αμερικανικό νόμισμα. Σήμερα τα στοιχεία για νέα επιδόματα ανεργίας και εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ.

Στα υψηλότερα επίπεδα των 3 τελευταίων εβδομάδων διαμορφώνεται η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου αυτή την ώρα, στ0 1,1240, καθώς οι ανησυχίες για ένα νέο τρομοκρατικό κτύπημα, μετά και το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Μπιν Λάντεν, έχουν ασκήσει πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα.

Το ευρώ ενισχύεται επίσης και με αφορμή τόσο τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Duisenberg ότι η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης όσο και από τα θετικά συμπεράσματα της μηνιαίας έκθεσης της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία έχουν περιοριστεί οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν την ανάπτυξη της οικονομίας.

Παρόλα αυτά όμως η Κομισιόν υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τους συνολικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της περιοχής για το 2003.

Εκροές κεφαλαίων παρατηρούνται και στο δολάριο έναντι του γιεν, με αποτέλεσμα η ισοτιμία αυτή την ώρα να διαμορφώνεται στην περιοχή του 117,06.

Αναλυτές προβληματίζονται με το αν τελικώς η αδυναμία που παρουσιάζει τελευταία το αμερικανικό νόμισμα είναι απλά συγκυριακή ή αν πρόκειται για την ένταξη του νομίσματος σε μια μακροπρόθεσμη πτωτική τροχιά.

Τόνο στην αγορά συναλλάγματος θα δώσουν αργότερα τα στοιχεία για τα νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αλλά και για το εμπορικό έλλειμμα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι νέες αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, για την εβδομάδα που έληξε στις 6 Σεπτεμβρίου θα υποχωρήσει στις 400.000 – 405.000 από 413.000 την προηγούμενη.

Το εμπορικό έλλειμμα επίσης αναμένεται να ενισχυθεί στα 41 δισ. δολ τον Ιούλιο από 39,5 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο ας επισημανθεί ότι θα συγκεντρώσουν τα αυριανά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, καθώς θεωρούνται κρίσιμα για τις καταναλωτικές δαπάνες που με τη σειρά του τροφοδοτούν το 70% της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Στην αγορά του χρυσού, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαμορφώνεται στα 380,10 δολ η ουγκιά, οριακά ενισχυμένη κατά 10 σεντς ενώ στην αγορά του πετρελαίου η τιμή του Brent παραμένει στην περιοχή των 27,52 δολαρίων το βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v