Πτωτικά το γιεν λόγω παρέμβασης από BoJ

Στο χαμηλότερο επίπεδο των 3 τελευταίων εβδομάδων υποχωρεί η ισοτιμία του γιεν έναντι του ευρώ και του δολαρίου, μετά από την παρέμβαση της Κεντρικής Τρ. της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος. Η αγορά βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Τη μεγαλύτερη πτώση των 3 τελευταίων εβδομάδων σημειώνει η ισοτιμία του γιεν έναντι του ευρώ και του δολαρίου, μετά την σημερινή παρέμβαση της Κεντρικής Τρ. της Ιαπωνίας (BoJ) στην αγορά συναλλάγματος, στο πλαίσιο τόνωσης των εξαγωγών της. Το ποσό της παρέμβασης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Η παρέμβαση έγινε στο επίπεδο του 115,70, σε ότι αφορά στην ισοτιμία δολαρίου γιεν και στο 125,36 στο ευρώ γιεν. Αυτή την ώρα η ισοτιμία δολαρίου γιεν κινείται στην περιοχή του 116,90 και του ευρώ γιεν στο 126,63.

Ας σημειωθεί ότι η BoJ πούλησε το ιστορικά υψηλό ποσό των 9,03 τρισ. γιεν ( ή 77,3 δισ. δολ) κατά το διάστημα Ιανουαρίου Ιουλίου. Αναλυτές εκτιμούν ότι η BoJ επιθυμεί την ισοτιμία δολαρίου γιεν πάνω από το 115.

Τα σημάδια τόνωσης της ιαπωνικής οικονομίας, που έκαναν έντονα την εμφάνισή τους κατά τον τελευταίο κυρίως μήνα, είχαν σαν αποτέλεσμα την στροφή κεφαλαίων προς τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, εξέλιξη που οδήγησε στην ανατίμηση του γιεν.

Η αγορά συναλλάγματος αναμένει την απόφαση της Τρ. Της Αγγλίας και της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Οι δυο κεντρικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκιά τους στο 3,5% και 2% αντίστοιχα.

Κρίσιμα για την κατεύθυνση της αγοράς του forex σήμερα θεωρούνται και τα μεγέθη για τα επιδόματα ανεργία που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα επιδόματα θα διατηρηθούν για μια ακόμη εβδομάδα κάτω από το όριο των 400.000, που καταδεικνύει και την ανάπτυξη της αγοράς εργασίας.

Αυτή την ώρα η ισοτιμία ευρώ δολαρίου κινείται στην περιοχή του 1,0836.

Στην αγορά του πετρελαίου, η τιμή του Brent διαμορφώνεται στα 27,8 δολ, κατά 6 σεντς υψηλότερα ενώ η τιμή του χρυσού υποχωρεί οριακά κατά 70 σεντς στα 373,15 δολ η ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v