Τα macro από ΗΠΑ ”αποδυναμώνουν” το δολάριο

Υπό πίεση βρίσκεται το αμερικανικό νόμισμα έναντι του ευρώ, καθώς τα μακροοικονομικά νέα από λιανικές πωλήσεις και δείκτη Μίτσιγκαν προβληματίζουν για την ανάκαμψη στις ΗΠΑ. Μικρή υποχώρηση του χρυσού και brent. Σε υψηλά 3,5 ετών παραμένει το ασήμι.

Νέες πιέσεις ασκούνται στο αμερικανικό νόμισμα έναντι του ευρώ, καθώς τα αμερικανικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τις λιανικές πωλήσεις και το δείκτη κλίματος του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν απογοήτευσαν τους επενδυτές αναφορικά με την ανάκαμψη της αμερικανική οικονομίας.

Αναλυτικότερα, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο κατά 0,6% υψηλότερα έναντι ανόδου κατά 1,3% τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω στο 1,3% από 1,4% που είχε δείξει η αρχική μέτρηση.

Επίσης ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ, ο οποίος αυξήθηκε κατά 0,4% τον Αύγουστο, λόγω της διαμόρφωσης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας σε υψηλότερα επίπεδα.

Εξάλλου, χαμηλότερα τόσο των εκτιμήσεων όσο και του προηγούμενου μήνα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το δείκτη οικονομικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. Συγκεκριμένα, για τον Σεπτέμβριο, ανακοινώθηκε στις 88,2 μονάδες έναντι 89,3 μονάδων τον Ιούλιο και ενώ

οι αναλυτές περίμεναν άνοδο έως τις 90,4 μονάδες.

Αυτή την ώρα, ένα ευρώ αγοράζει 1,1299 δολάριο. Πτωτικά κινείται εξάλλου το γεν έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος στα 132,35 γεν, ενώ το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί και έναντι του δολαρίου, έως τα 117,5 γεν.

Πιέσεις ασκούνται και στο χρυσό, η τιμή του οποίου υποχωρεί από τα υψηλά 7,5 ετών όπου βρέθηκε την Πέμπτη. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανό να ωφεληθεί από την αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Αυτή την ώρα η τιμή διαμορφώνεται στα 377,6 δολ. ανά ουγκιά (-0,7%).

Άλλωστε, κοντά στα υψηλά 3,5 ετών, όπου πρωτοβρέθηκε χθες, παραμένει η τιμή του ασημιού, καθώς σε ηπιότερους ρυθμούς συνεχίζονται οι κερδοσκοπικές τοποθετήσεις. Αναλυτές εκτιμούν ότι το μέταλλο βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο των κερδοσκόπων λόγω της χαμηλής τιμή του έναντι του χρυσού και της ευκαιρίας που αυτή παρέχει για βραχυπρόθεσμο trading.

Χαμηλότερα κινείται τέλος και η τιμή του αργού (0,63%), καθώς η λήξη της απεργίας στα διυλιστήρια της Shell στη Νιγηρία, δημιουργεί ”ανησυχία” για ελαφρά αύξηση της παραγωγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v