Σε συνθήκες μεταπολεμικής οικονομίας οι ΗΠΑ

Σε συνθήκες μεταπολεμικής οικονομίας φαίνεται πως βρίσκονται οι ΗΠΑ, θυμίζοντας την κατάστασή της το ’70, δηλώνει στο euro2day.gr, ο επικεφαλής της www.researchstock.com, Rick Wayman. Ποια θέματα έχουν ξεφύγει από το μικροσκόπιο των ΜΜΕ, οι προβλέψεις για τη Wall.

Σε συνθήκες μεταπολεμικής οικονομίας οι ΗΠΑ
”Η Wall Street βρίσκεται ήδη σε bull market, η οποία όμως δεν θα είναι χωρίς θύματα” υποστήριξε στο euro2day.gr, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης εταιρίας ανάλυσης αμερικανικών μετοχών www.researchstock.com, κ. Rick Wayman.

Επιπλέον o ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων στο τρίτο τρίμηνο και για τον ”Μαύρο Οκτώβρη” που θα ακολουθήσει αν είναι χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Παράλληλα σχολιάζει την πτώση του δολαρίου και τις επιπτώσεις που θα έχει τόσο στην οικονομία όσο και στην αγορά.

Ποια θέματα πιστεύει ότι έχουν ξεφύγει από το μικροσκόπιο των ΜΜΕ και πρόκειται να επηρεάσουν την μεταπολεμική οικονομία των ΗΠΑ, θυμίζοντας και πάλι την κατάστασή της το 1970.

Συνέντευξη στη Μαρία Πεκτέση

- Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που παράγουν σήμερα τα αγαθά τους στις ΗΠΑ δαπανούν χρήματα για τεχνολογία σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους αντί να προχωρήσουν σε επεκτατικές κινήσεις;

Aν εννοείται σαν δραστηριότητες τις εγκαταστάσεις τους, τότε δεν με εκπλήσσει καθόλου που δεν ανοίγουν νέα εργοστάσια για παράδειγμα στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες υποχώρησαν δραματικά. Οι μοναδικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν στον τομέα του λογισμικού και στον ευρύτερο τεχνολογικό, αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητα και του μέσου εργαζόμενου αλλά και κορυφαίων στελεχών. Οι περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις παράγουν τα προϊόντα τους σε χώρες με χαμηλό κόστος όπως η Κίνα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν παράλληλα και το κόστος εργασίας.

- Πιστεύετε ότι οι επενδυτές έχουν ξεχάσει εντελώς το ξέσπασμα της τεχνολογικής ”φούσκας” του Nasdaq; Πως η ανάμνηση των μεγάλων ζημιών που υπέστησαν στα χαρτοφυλάκιά τους, επηρεάζει ακόμη την αγορά, δεδομένου και του εντυπωσιακού ράλι που σημείωσαν οι τεχνολογικές μετοχές από τις 12 Μαρτίου;

Όσο μεγαλύτερη είναι η ”αγέλη” τόσο μικρότερες θα είναι οι αναμνήσεις. Οι επενδυτές θυμούνται έντονα ακόμη, τα κεφάλαια που έχασαν. Η αγορά σήμερα έχει καταντήσει υπεραγορασμένη, ακριβώς γιατί αναμένει σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό την ανάκαμψή της αμερικανικής οικονομίας.

Θεωρώ ότι η εγχώρια οικονομία τείνει όντως να ξεφύγει από τον ”πυθμένα” της, όμως η αντίδραση της Wall Street παραμένει υπερβολική. Πιστεύω ότι έχει ξεκινήσει ήδη μια δυναμική bull market, η οποία όμως δεν θα είναι χωρίς θύματα. Αν τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων στο τρίτο τρίμηνο διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις των αναλυτών, τότε ο Οκτώβριος θα είναι πολύ άσχημος μήνας.

- Εκτιμάτε ότι η αμερικανική αγορά κινήθηκε μέχρι στιγμής με βάση τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και των εταιρικών κερδών;

H αγορά συμβαδίζει με τις προσδοκίες, για αυτό άλλωστε και οι μετοχές καταγράφουν κέρδη. Αν οι επενδυτές ήταν απαισιόδοξοι, όπως άλλωστε συνέβη την τελευταία τριετία, τότε η αγορά θα υποχωρούσε.

- Πως νομίζετε ότι θα επηρεαστεί η Wall Street από την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και τις θετικές εκπλήξεις από τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων όπως τουλάχιστον συνέβη στο β΄ τρίμηνο; Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το γ΄ τρίμηνο;

Παρόλο που τα εταιρικά κέρδη εμφανίζονται βελτιωμένα σε σχέση με πέρυσι, τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα το οποία αφορά στην ποιότητα της αύξησής τους. Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου προήλθε από την σύγκριση των αποτελεσμάτων αυτών σε ετήσια βάση. Μην ξεχνάτε όμως ότι η οικονομία πέρυσι ήταν σε ύφεση. Επιπλέον, η εξασθένηση του δολαρίου συνέβαλε στην αύξηση των πωλήσεών των επιχειρήσεων άρα και της κερδοφορίας τους.

Αν αφαιρέσετε όμως τον αντίκτυπο από την πτώση του αμερικανικού νομίσματος, τότε θα διαπιστώσετε ότι η ανάπτυξη των κερδών δεν είναι πραγματική.

- Ποιος τομέας και ποιες μετοχές πιστεύετε ότι θα ξεπεράσουν σε αποδόσεις την αγορά στο δεύτερο εξάμηνο;

O κλάδος των Μεταφορών και της Τεχνολογίας. Οι Μεταφορές ενισχύονται πάντα όταν ανακάμπτει η οικονομία, αφού είναι αναγκαία η μεταφορά των αγαθών στους πελάτες. Ο τεχνολογικός τομέας, κυρίως όμως σε ότι αφορά σε εξοπλισμό νοσοκομείων, θα σημειώσει πραγματικά κέρδη λόγω της ανάγκης ελέγχου του κόστους, της σχετικής νομοθεσίας που υπάρχει αλλά και λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

- Τι θα οδηγήσει κατά τη γνώμη σας την ανάκαμψη των εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες και τι ρόλο θα παίξει σε αυτήν το δολάριο;

Οι δυο παράγοντες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στα κέρδη των επιχειρήσεων είναι οι καταναλωτικές δαπάνες και η εξασθένηση του δολαρίου. Οι εισαγωγές στις ΗΠΑ είναι ακόμη πολύ μεγαλύτερες από ότι οι εξαγωγές, καταδεικνύοντας ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από ότι οι υπόλοιπες. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που βλέπουμε το δολάριο να υποχωρεί.

Αναρωτιέμαι όμως αν τελικώς η πτώση του δολαρίου θα είναι αρκετή για να στηρίξει τις εξαγωγές ή αν αντιθέτως θα πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη, οδηγώντας έτσι τους επενδυτές εκτός αγοράς.

- Έχετε θέσει τιμές στόχους για τους δείκτες Dow Jones, Nasdaq Composite και S&P 500; Υπάρχει κάποιος άλλος δείκτης που παρακολουθείτε πιο στενά;

Mέχρι στιγμής δεν έχω θέσει στόχους. Παρακολουθώ όμως με ιδιαίτερη προσοχή τους δείκτες της μικρής κεφαλαιοποίησης.

- Ποια αγορά παγκοσμίως θεωρείτε φθηνή σήμερα;

Δίνω μεγάλο βάρος στις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης (τις υποτιμημένες κυρίως) κι έτσι δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας. Στις ΗΠΑ πάντως ας σημειωθεί ότι υπάρχουν ακόμη πολλές μετοχές που είναι υποτιμημένες, σε μικρότερο όμως βαθμό από ότι ήταν στο προηγούμενο τρίμηνο.

- Πως βλέπετε την αγορά των κρατικών ομολόγων σε συνδυασμό όμως με την εικόνα της κερδοφορίας που εμφανίζουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις;

Πιστεύω ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα ενισχυθούν κι άλλο, καθώς απομακρυνόμαστε από τον κύκλο των χαμηλών επιτοκίων. Δεν προβλέπω όμως δραματική μείωση στις τιμές των ομολόγων, ακριβώς γιατί οι επενδυτές εξακολουθούν να φοβούνται τις μετοχές. Κατ’ επέκταση όμως, αυτό αποτελεί και ένα bullish σημάδι και πάλι για τις μετοχές.

- Εκτιμάτε ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα αυξήσουν περαιτέρω τις ανησυχίες των επενδυτών για την κατάσταση της οικονομίας, αν παράλληλα δούμε και μείωση του τιμαρίθμου; Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στη Wall Str;

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο αποπληθωρισμός δεν αποτελεί πλέον απειλή για την οικονομία. Αυτό όμως που με απασχολεί και που δεν έχω δει να συζητείται ακόμη από τα ΜΜΕ είναι ο πιθανός αντίκτυπος του πληθωρισμού στα σχέδια της Fed να συνεχίσει να αυξάνει την ρευστότητα μέσω της προσφοράς χρήματος, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία.

Πηγή ανησυχίας επίσης προκαλεί και η χρηματοδότηση του πολέμου στο Ιράκ (που ήδη έχει αρχίσει να λαμβάνει τις διαστάσεις του Βιετνάμ) αλλά και η αύξηση των δαπανών που έχουν με τη σειρά τους επίπτωση στα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας.

Οι τρεις προαναφερθέντες παράγοντες θυμίζουν την κατάσταση που βρίσκονταν η αμερικανική οικονομία στη δεκαετία του ’70, όταν τότε ο πληθωρισμός είχε εκτιναχθεί στα ύψη.

- Θεωρείτε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει αγγίξει το ναδίρ του;

Οι αγορές έχουν αντιδράσει θετικά στο σενάριο απομάκρυνσης του κινδύνου του αποπληθωρισμού, που με τη σειρά του αναβίωσε ανησυχίες για ιαπωνοποίηση της αμερικανικής οικονομίας.

Σύντομα πιστεύω πως θα δούμε αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Αν όμως συμβεί αυτό ταυτόχρονα με την περίοδο ανάκαμψης της αγοράς εργασίας, τότε αυτό που θα προκληθεί δεν θα είναι τίποτα άλλο από το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού.

- Τι ρόλο παίζουν σήμερα οι τιμές ενέργειας στις καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες στις ΗΠΑ;

Ο Αμερικανός καταναλωτής, προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες, περιορίζει τα έξοδά του σε άλλους τομείς, με αποτέλεσμα να μην συμβάλει όσο πρέπει στην τόνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. Οι επιχειρήσεις από τη μεριά τους δεν έχουν την πολυτέλεια να μειώσουν την κατανάλωσή τους. Το πιθανότερο λοιπόν είναι να υποφέρουν από την μείωση των κερδών γιατί λόγω μεγάλου ανταγωνισμού, δεν μπορούν προς το παρόν να αντισταθμίσουν το ενεργειακό κόστος με κάτι άλλο.

Ωστόσο ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις θα είναι περιορισμένος καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους πραγματοποιείται στο εξωτερικό όπου δηλαδή οι ενεργειακές τιμές είναι ούτως ή άλλως χαμηλότερες.

Συμπερασματικά πάντως ήθελα να σας πω ότι παρόλο που οι απαντήσεις που σας έδωσα είναι κάπως απαισιόδοξες, μην θεωρήσετε ότι είμαι bearish και για την αγορά.

Η Wall Street έχει ιστορία στις υπερβολικές αντιδράσεις. Το είδαμε κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος της φούσκας των dot.com εταιριών.

Τα χειρότερα έχουν περάσει, η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται, όμως η αγορά παραμένει πίσω. Ανησυχώ πολύ πάντως για τα πράγματά εκείνα τα οποία δεν έχουν τεθεί ακόμη στο μικροσκόπιο των αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v