Μειώνουν τις απώλειές τους οι ευρωαγορές (update)

Tα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το γ΄ τρίμηνο χρήσης τους η Morgan Stanley και η Lehman Brothers, στάθηκαν ικανά για να αναθερμάνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, με αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να περιορίσουν σημαντικά τις πρωινές τους απώλειες.

Tα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το γ΄ τρίμηνο χρήσης τους η Morgan Stanley και η Lehman Brothers, στάθηκαν ικανά για να αναθερμάνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, κυρίως για τον χρηματοοικονομικό τομέα, με με αποτέλεσμα οι ευρωαγορές να περιορίσουν σημαντικά τις πρωινές τους απώλειες.

Αναλυτικά η Morgan Stanley, η δεύτερη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη ανά μετοχή υπερδιπλασιάστηκαν στα 1,15 δολ. στο γ΄ τρίμηνο χρήσης της από 0,55 δολ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα στοιχεία ήταν πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη ανά μετοχή της τάξεως των 69 σέντς.

Πολύ θετικά όμως ήταν και τα μεγέθη της Lehman Brothers, της τέταρτης μεγαλύτερης χρηματιστηριακής των ΗΠΑ, καθώς τα κέρδη ανά μετοχή της αυξήθηκαν στα 1,81 δολ. στο γ΄ τρίμηνο χρήσης της από 0,70 δολ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και από 1,35 δολ των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Οι επενδυτές υποδέχθηκαν θερμά την συμφωνία της γαλλικής κυβέρνησης με την ΕΕ, σχετικά με τη διάσωση της εταιρίας Alstom.

Αναλυτικά, η γαλλική κυβέρνηση ενέκρινε τελικώς ”πακέτο στήριξης”, ύψους 3,2 δισ. ευρώ για την εταιρία μηχανολογικού εξοπλισμού, Alstom προκειμένου να αντιμετωπίσει τα μεγάλα οικονομικά της προβλήματα.

Η Alstom θα λάβει το ποσό αυτό σε μετοχές, ομόλογα και μετρητά, τόσο από τράπεζες (2,4 δισ. ευρώ) όσο και από την ίδια την πολιτεία (800 εκατ. ευρώ). Σήμερα ξεκινά και πάλι η διαπραγμάτευση της μετοχής, μετά από την αναστολή της στις 17 Σεπτεμβρίου.

Πιέσεις δέχεται ο τομέας των χημικών εταιριών, με ενδεικτικό το παράδειγμα της BASF. Ο CEO του μεγαλύτερου ομίλου χημικών στον κόσμο, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Tagesspiegel ότι δεν βλέπει σημάδια ανάκαμψης της εταιρίας, σε ότι αφορά στη ζήτηση των προϊόντων της.

Στο στόχαστρο των αγοραστών έχει βρεθεί και η μετοχή της βρετανικής GlaxoSmithKline, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο, κέρδισε τελικώς την έφεση που είχε υποβάλει σε αμερικανικό δικαστήριο σε μια προσπάθεια να ”μπλοκάρει” τον ανταγωνισμό σχετικά με το φάρμακο για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης Wellbutrin.

H British Sky Broadcasting Group, η συνδρομητική δηλαδή τηλεόραση του μεγιστάνα Rupert Murdoch δήλωσε ότι ο CEO της, κ. Tony Ball σχεδιάζει να αποχωρήσει από την εταιρία, στις 31 Μαϊου, όποτε δηλαδή λήγει το συμβόλαιό του. Τελικώς επαληθεύτηκαν τα σενάρια περί αποχώρησης νωρίς σήμερα το πρωί.

Η Corus Group, η τρίτη μεγαλύτερη χαλυβουργική εταιρία στην Ευρώπη αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει τη συρρίκνωση των ζημιών της για το α΄ εξάμηνο, καθώς ευνοήθηκε σημαντικά από την αύξηση των τιμών των προϊόντων της. Επίσης η εταιρία εκτιμάται ότι θα γνωστοποιήσει σήμερα και την πώληση ορισμένων περιουσιακών της στοιχείων.

Η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της Ευρώπης, Allianz, αλλά και η Standard Chartered, αναζητούν τρόπους για να συμμετάσχουν στο Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο του Dubai (Dubai International Financial Centre), στοχεύοντας έτσι στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους και στην ”εύπορη” οικονομία των Εμιράτων, μέχρι το 2013.

Εκτός από τις δυο προλεγόμενες, η Deutsche Bank AG και η Julius Baer Holding, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα υποβάλλουν και αυτές αιτήσεις για την εκχώρηση αδειών στο DIFC.

Φήμες για δωροδοκία προς ιρανική εταιρία, με στόχο την αύξηση μεριδίου αγοράς, οδήγησαν τον CEO της μεγαλύτερης εταιρίας πετρελαίου της Νορβηγίας, της Statoil, σε παραίτηση. Πρόκειται για το τρίτο κορυφαίο στέλεχος της εταιρίας που αποχωρεί σε διάστημα ολίγων ημερών.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, τη μεγαλύτερη πτώση των 7 τελευταίων ετών σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία, υποχωρώντας τον Αύγουστο κατά 2,7%.

Αφορμή για την δραματική κάμψη των δαπανών, έδωσε τόσο ο καύσωνας του καλοκαιριού που απέτρεψε τους καταναλωτές από έξοδα όσο και το υψηλό ποσοστό της ανεργίας στη χώρα. Τα στοιχεία ήταν πολύ χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προεξοφλούσαν την μείωση των δαπανών κατά 0,3%. Τον Ιούλιο ας σημειωθεί ότι οι δαπάνες είχαν αυξηθεί κατά 0,4% αντίστοιχα.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται στις 3.444 μονάδες, υποχωρεί κατά 0,33%, ο CAC-40 κινείται στην περιοχή των 3.276 μονάδων, με πτώση 0,19% ενώ ο FTSE-100 στο Λονδίνο κυμαίνεται στις 4.231 μονάδες, κατά 0,07% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v