R. Watson: ”Δίκαια αποτιμημένες οι μετοχές”

Toυς κινδύνους και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις διεθνείς αγορές εντός των 12 επόμενων μηνών ανέλυσε ο Robert Watson, Senior Investment Analyst του ομίλου Citigroup, στο πλαίσιο παρουσίασης που διοργάνωσε σήμερα η τράπεζα. Πού βλέπει την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και ποια είναι η γνώμη του για τους Έλληνες επενδυτές.

R. Watson: ”Δίκαια αποτιμημένες οι μετοχές”
”Δίκαια αποτιμημένες” χαρακτήρισε τις μετοχές, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ, ο Robert Watson, Senior Investment Analyst του ομίλου Citigroup στον τομέα Wealth Management για Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική, στο πλαίσιο παρουσίασης που διοργάνωσε σήμερα η Citigroup με θέμα ”Διεθνείς Χρηματαγορές: Κίνδυνοι και Ευκαιρίες στους επόμενους 12 μήνες”.

Ο κ. Watson επεσήμανε πως τώρα ”σκάει η φούσκα” των ομολόγων. Ωστόσο, τα χειρότερα, όπως πρόσθεσε, για το ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών πέρασαν στο διάστημα Ιουνίου - Ιουλίου, όταν δηλαδή σημειώθηκαν ραγδαίες απώλειες για τους κρατικούς τίτλους, δήλωσε ο ίδιος.

Ο κ. Watson, σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, διαπίστωσε πως παρατηρείται βελτίωση της ζήτησης και ότι τελικώς καρποφόρησαν τα προγράμματα περικοπής του κόστους τους.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με τις προσδοκίες των αγορών για ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης οδήγησαν τους αναλυτές της Citigroup να αναθεωρήσουν προς τα επάνω τις προβλέψεις τους για τα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη DJ Stoxx, στο 20% για το 2003, από 5% το 2002.

Για τον δείκτη DJ Europe Stoxx 600, η Citigroup έχει θέσει τιμή-στόχο για τους επόμενους 12 μήνες τις 250 μονάδες (από 220 που έκλεισε την Παρασκευή), ενώ η τιμή-στόχος για τον S&P-500 μέχρι το τέλος του χρόνου είναι οι 1.075 μονάδες και οι 1.025 μέχρι το τέλος του 2004.

Ο κ. Watson προέβλεψε επίσης την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, στο 1,07 δολ., εντός των 6 επόμενων μηνών.

Ο κορυφαίος αναλυτής της Citigroup εκτιμά ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα παραμείνουν στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμη, ενώ και για τους επόμενους 12 μήνες δεν βλέπει κάποια αύξησή τους.

Για την Ευρωζώνη, προέβλεψε μείωση των επιτοκίων της τάξεως των 25 μονάδων βάσης εντός του φθινοπώρου, επισημαίνοντας όμως ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για την οικονομία της περιοχής.

”Οι απολύσεις εργαζομένων φτάνουν στο τέλος τους. Ωστόσο οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας είναι πολύ χαμηλοί για να μπορέσουν να συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”, υπογράμμισε ο κ. Watson. Στο πεδίο του πληθωρισμού προέβλεψε ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί εντός των 12 επόμενων μηνών.

Ο κ. Watson, σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, το μόνο που δήλωσε είναι πως εκεί όπου οι Έλληνες επενδυτές πρέπει να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους είναι πλέον οι ευρωπαϊκές αγορές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να απομακρύνουν όλα τα χρήματά τους από τη Σοφοκλέους και να τα τοποθετήσουν στις υπόλοιπες.

Ένα από τα βασικά θέματα άλλωστε της ημερίδας ήταν τα οφέλη από τη διαχείριση χαρτοφυλακίου, μέσα από την οποία σημειώνεται διασπορά των επενδύσεων σε διάφορες κατηγορίες, με στόχο τη μείωση των κινδύνων και τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων.

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v