Statoil: Φήμες για δωροδοκία εξοστρακίζουν τον CEO

Φήμες για δωροδοκία προς ιρανική εταιρία, με στόχο την αύξηση μεριδίου αγοράς, οδήγησαν τον CEO της μεγαλύτερης εταιρίας πετρελαίου της Νορβηγίας, της Statoil, σε παραίτηση. Πρόκειται για το τρίτο κορυφαίο στέλεχος της εταιρίας που αποχωρεί σε διάστημα ολίγων ημερών.

Statoil: Φήμες για δωροδοκία εξοστρακίζουν τον CEO
Παραιτήθηκε ο CEO της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής πετρελαίου της Νορβηγίας, Statoil ASA, κ. Olav Fjell, όντας έτσι το τρίτο κορυφαίο διοικητικό στέλεχος του ομίλου που αποχωρεί εντός ολίγων ημερών.

Αφορμή για την παραίτηση του κ. Fjell έδωσαν οι έρευνες που ξεκίνησαν οι αστυνομικές αρχές της Νορβηγίας σχετικά με δωροδοκίες που εκτιμάται ότι είχε προχωρήσει ο πετρελαϊκός όμιλος, προκειμένου να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο Ιράν.

Ο κ. Fjell αλλά και το Δ.Σ. της Statoil αποφάσισαν από κοινού την παραίτησή του, σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην εταιρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Statoil.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στη συνέλευση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, τα κορυφαία στελέχη της άσκησαν έντονη κριτική στον κ. Fjell για τον τρόπο που χειρίστηκε συμβόλαιο αξίας 15 εκατ. δολ. με ιρανική συμβουλευτική εταιρία.

Η Statoil ακύρωσε το συμβόλαιο αυτό μετά από πιέσεις από τα κεντρικά γραφεία.

Η κριτική που ασκήθηκε στον κ. Fjell έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά και την αξίωση πολλών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου και του κ. George Soros, να περιλαμβάνονται περισσότερα στοιχεία για τις πληρωμές που καταβάλλουν πολλές ενεργειακές επιχειρήσεις στην κυβερνήσεις κρατών όπως η Αγκόλα και η Νιγηρία, όπου τα φαινόμενα διαφθοράς είναι ιδιαιτέρως έντονα.

Την Κυριακή -ας επισημανθεί- είχε ανακοινώσει την παραίτησή του επίσης ο επικεφαλής της εταιρίας, κ. Leif Terje Loeddesoel, αλλά και ο επικεφαλής του τομέα εξόρυξης της εταιρίας κ. Richard Hubbard, που αποχώρησε στις 12 Σεπτεμβρίου.

Προσωρινός CEO της Statoil ορίστηκε ο οικονομικός διευθυντής της κ. Inge Hansen.

Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Νορβηγίας κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο ελέγχου στην εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v