Πιέσεις από PMI - κλείσιμο εξαμήνου σε ευρωαγορές

Χαμηλότερα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η άνοδος των αυτοκινητοβιομηχανιών δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τις απώλειες των τηλεπικοινωνιακών εταιριών, ενώ η μικρότερη από την αναμενόμενη άνοδος του δείκτη PMI στις ΗΠΑ προκάλεσε ανησυχία μεταξύ των επενδυτών και αποτέλεσε αφορμή για ρευστοποιήσεις.

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, η μικρότερη από την αναμενόμενη άνοδος μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αμφιβολίες για την αναπτυξιακή πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ειδικότερα, ο PMI σημείωσε άνοδο στο 52,5 από το 52,2 τον Μάιο, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στο 53. Ωστόσο, ο δείκτης παρέμεινε για άλλη μια φορά πάνω από το επίπεδο του 50, στοιχείο που υποδηλώνει ανάπτυξη.

Παράλληλα, στο 2% καταγράφηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση της Eurostat. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση του πληθωρισμού στο 2,1% τον Ιούνιο από το 1,9% που ήταν η μέτρηση του Μαΐου.

Η άνοδος των αυτοκινητοβιομηχανιών δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τις απώλειες των τηλεπικοινωνιακών εταιριών στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από την νορβηγική Telenor, που ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση νέων μετοχών της. Πιέσεις ασκήθηκαν και στην φινλανδική Nokia.

Άνοδο σημείωσαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες Volswagen και DaimlerChrysler, μετά την αναβάθμιση του κλάδου από την Merrill Lynch, ενώ η ανακοίνωση του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ευρώπης IG Metal, ότι τερματίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γερμανία επίσης βοήθησε στην ενίσχυση του κλάδου.

Σημαντική ήταν η υποχώρηση των μετοχών της γαλλικής εταιρίας Alstom, που ανακοίνωσε ότι η αμερικανική μονάδα της κατασκευής εξοπλισμού για τρένα ”υποτίμησε σε μεγάλο βαθμό” τις ζημίες της που προκλήθηκαν από την εκτέλεση μιας παραγγελίας εξαιτίας ”λογιστικών ατασθαλιών”.

Με απώλειες της τάξεως του 0,90% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 4.031,20 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 0,80% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 3.084,10 μονάδες.

Πιέσεις ασκούνται αυτή την ώρα και στο δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη, που βρίσκεται στις 3.192,09 μονάδες, μειωμένος κατά 1,01%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v