Ευρωζώνη: Στο 2% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Στο 2% καταγράφηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση της Eurostat. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση του πληθωρισμού στο 2,1% τον Ιούνιο από το 1,9% που ήταν η μέτρηση του Μαΐου. Βελτίωση σε οικονομικό κλίμα, καταναλωτική και βιομηχανική εμπιστοσύνη.

Ευρωζώνη: Στο 2% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο
Στο 2% καταγράφηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση της Eurostat.

Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση του πληθωρισμού στο 2,1% τον Ιούνιο, από το 1,9% που ήταν η μέτρηση του Μαΐου.

Εξάλλου, τονίζεται ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι η πρώτη που καταγράφεται μετά από τέσσερις μήνες και απομακρύνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντουίζενμπεργκ, δήλωσε σήμερα ότι δεν ανησυχεί για τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, ενώ προέβλεψε ότι η οικονομία, η οποία παρέμεινε στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο, θα αρχίσει να αναπτύσσεται στο δεύτερο μισό του έτους.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός μέσα στο υπόλοιπο του 2003 θα έχει φθίνουσα πορεία και δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί στο τέλος του έτους κάτω από το 2%, εξαιτίας της ασθενούς καταναλωτικής ζήτησης, της μείωσης των τιμών για πηγές ενέργειας και των χαμηλότερων τιμών για τα εισαγόμενα αγαθά, λόγω και του ισχυρού ευρώ.

Η τελική μέτρηση της Eurostat για τον πληθωρισμό του Ιουνίου στην Ευρωζώνη θα ανακοινωθεί στις 16 Ιουλίου.

Εξάλλου, οριακή αύξηση, στις 98,2 μονάδες, από τις 98 μονάδες της μέτρησης του Μαΐου κατέγραψε τον Ιούνιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη.

Οι αναλυτές ”έβλεπαν” τον δείκτη αμετάβλητο, στις 98 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες βιομηχανικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τη ζώνη του ευρώ, αυτοί καταγράφηκαν οριακά αυξημένοι για τον τρέχον μήνα στο –12 (από το –13) και στο –19 (από το –20), επαληθεύοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v