Νορβηγία: Προς μείωση ποσοστού δημοσίου σε Telenor

Μετοχές της Telenor, αξίας 1,1 δισ. δολαρίων, σχεδιάζει να διαθέσει η Νορβηγία, μειώνοντας κατά 13,9% το ποσοστό της, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές στη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρία της χώρας.

Νορβηγία: Προς μείωση ποσοστού δημοσίου σε Telenor
Μετοχές της Telenor, αξίας 1,1 δισ. δολαρίων, σχεδιάζει να διαθέσει η Νορβηγία, η δεύτερη κατά σειρά πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης, μειώνοντας κατά 13,9% το ποσοστό της στη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρία της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Νορβηγίας, περί τα 250 εκατ. μετοχές θα διατεθούν στην τιμή των 29,95-31 κορονών αύριο, σε θεσμικούς επενδυτές.

Το υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει στην πώληση επιπλέον μετοχών της Telenor σε ιδιώτες επενδυτές κατά την ερχόμενη εβδομάδα, στην ίδια τιμή.

Το Δημόσιο, που προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές στη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρία της χώρας, κατέχει ποσοστό 77,6% στην Telenor, μετά τη δημόσια εγγραφή που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2000.

Οι μετοχές της εταιρίας βρέθηκαν σήμερα να υποχωρούν έως και κατά 5,7%, στις 29,6 κορόνες.

Η κυβέρνηση έχει την έγκριση του Κοινοβουλίου για τη μείωση του ποσοστού της στο 51%, μέσω της πώλησης μετοχών, ενώ μπορεί να μειώσει το ποσοστό της στο 34%, στο πλαίσιο κάποιας συγχώνευσης.

Τα κέρδη της Telenor υπερδιπλασιάσθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο, στα 597 εκατ. κορόνες, από τα 217 εκατ. κορόνες, καθώς προχώρησε σε μείωση των δαπανών της, ενώ οι διεθνείς πωλήσεις της αυξήθηκαν.

Η εταιρία επεκτείνεται στην Ανατολική Ευρώπη και σε άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, καθώς 8 στους 10 Σκανδιναβούς έχουν ήδη κινητά τηλέφωνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v