Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό μηνός με τραπεζική ανάκαμψη οι αγορές

Τα υψηλότερα επίπεδα ενός μηνός ανακτούν τα διεθνή χρηματιστήρια, με ώθηση από τις τιμές εμπορευμάτων και τις ελπίδες ότι οι τράπεζες έχουν επί το πλείστον «καθαρίσει» με τις ζημίες λόγω της κρίσης.

Τα υψηλότερα επίπεδα ενός μηνός ανακτούν τα διεθνή χρηματιστήρια, με ώθηση από τις τιμές εμπορευμάτων και τις ελπίδες ότι οι τράπεζες έχουν επί το πλείστον «καθαρίσει» με τις ζημίες λόγω της κρίσης.

Η προοπτική συντονισμένης παρέμβασης από την Group of Seven, που πραγματοποιεί υπουργική σύνοδο το σαββατοκύριακο, βοηθά την επενδυτική ψυχολογία.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην περίοδο ανακοίνωσης εταιρικών κερδών α’ τριμήνου, που αρχίζει σήμερα με την ανακοίνωση της Alcoa μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Wall Street.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι ζημίες εξαιτίας της πιστωτικής αποστράγγισης, ειδικά στον χρηματοοικονομικό κλάδο, εκτονώθηκαν επί το πλείστον και δεν θα επηρεάσουν τόσο τα αποτελέσματα εταιρικής κερδοφορίας α' τριμήνου.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια. Η ΕΚΤ ότι την Πέμπτη θα διατηρήσει σταθερό στο 4% το επιτόκιο του ευρώ, ενώ η ΒοΕ αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου της στερλίνας κατά 0,25 μονάδες στο 5%.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI ενισχύεται 0,25% και διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,54% στις 5979 μονάδες, ο DAX 0,83% στις 6818 μονάδες και ο CAC 0,99% στις 4949 μονάδες.

Η UBS ενισχύεται 4% κατόπιν αναβάθμιση της μετοχής της σε «αγορά» από «ουδέτερη» από την Merrill Lynch. Η Merrill αναβάθμισε όλο τον κλάδο με σύσταση «ουδέτερη» από «επιφυλακτική.»

Η Credit Suisse ενισχύεται 1,5%, η Fortis 1,8% και η γαλλική Natixis 1,3%.

Στα κέρδη πρωταγωνιστούν και οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις, κατόπιν της αναβάθμισης της σύστασης της Goldman Sachs για τον κλάδο και το ράλι του χαλκού κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Η Anglo American κερδίζει 3,3% και η BHP Billiton 2%.

Η Nestle ενισχύεται 2,6% μετά την εξαγορά του 25% της θυγατρικής της Alcon.

Η British Energy αντιδρά με ράλι 3,5% στις φήμες για συνομιλίες Centrica και Electricite de France για εξαγορά μετοχών του ομίλου.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται ανάκαμψη των βασικών δεικτών στο άνοιγμα της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη. Θα ανακοινωθούν τα μεγέθη καταναλωτικής πίστης Φεβρουαρίου, που εκτιμάται ότι μειωθηκε στα 6 δισ. από 6,9 δισ. δολ. στην προηγούμενη μέτρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v