ΔΝΤ: Ζητά συντονισμένη παρέμβαση στην κρίση

Εκκληση για συντονισμένη παρέμβαση, προκειμένου η πιστωτική κρίση να μην πλήξει, ακόμη περισσότερο, την παγκόσμια οικονομία, απευθύνει ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn.  

  • Krishna Guha (Λονδίνο)
ΔΝΤ: Ζητά συντονισμένη παρέμβαση στην κρίση
Κυβερνητικές παρεμβάσεις σε διεθνές επίπεδο είναι αναγκαίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χρηματοπιστωτική κρίση, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ο οποίος, ταυτόχρονα, προειδοποιεί ότι η αναστάτωση στις αγορές θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Όπως δήλωσε στους “Financial Times”, ο κ. Dominique Strauss-Kahn, «θεωρώ ότι η ανάγκη συντονισμένης παρέμβασης καθίσταται όλο και πιο επιτακτική».

Κυβερνητικές παρεμβάσεις – είτε στις αγορές διαπραγμάτευσης μετοχών, είτε στην αγορά κατοικιών, είτε στον τραπεζικό κλάδο – θα δράσουν ως «τρίτη γραμμή άμυνας», ενισχύοντας τις υφιστάμενες δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές, σημειώνει ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η έκκληση από την κ. Strauss-Kahn, καταφθάνει λίγες ημέρες πριν από την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών, για την εαρινή σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον. Κυρίαρχο θέμα αναμένεται ότι θα είναι η πιστωτική κρίση και τα αναγκαία μέτρα που οφείλουν να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

Μέχρι σήμερα οι ρυθμιστικές αρχές, κυρίως στις ΗΠΑ, έχουν εφαρμόσει εξαιρετικά επιθετικές πολιτικές για να στηρίξουν την ρευστότητα της αγοράς, αλλά δεν προχώρησαν σε παρέμβαση στο χρηματοοικονομικό σύστημα, με μοναδική, βέβαια, εξαίρεση τη διάσωση της Bear Stearns τον περασμένο μήνα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες ανταλλάσσουν ιδέες στο παρασκήνιο για την πιθανή ανάγκη συντονισμένης παρέμβασης. Αρκετοί, πάντως, εξ αυτών – κυρίως σε ΗΠΑ και ευρωζώνη – δεν θεωρούν ότι μία συντονισμένη δημόσια παρέμβαση είναι αναγκαία, τουλάχιστον, αυτήν τη στιγμή.

Ως εκ τούτου η έκκληση του κ. Strauss-Kahn θα ενισχύσει τις πιέσεις για λήψη μέτρων. Το Institute of International Finance (IIF), μία ένωση που αντιπροσωπεύει τις μεγάλες τράπεζες, την περασμένη εβδομάδα επεσήμανε ότι υπάρχει ανάγκη για κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Παράλληλα ο κ. Strauss-Kahn, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, διαφωνεί με την άποψη ότι η πιστωτική κρίση είναι, σε μεγάλο βαθμό, αμερικανικό πρόβλημα. «Η κρίση είναι παγκόσμια», σημειώνει και προσθέτει «η θεωρία του decoupling είναι παραπλανητική». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΝΤ αναδυόμενες αγορές, όπως αυτές Ινδίας και Κίνας, σαφώς θα επηρεαστούν.

Η δημόσια παρέμβαση θα δημιουργήσει μία τρίτη γραμμή άμυνας, αντιμετωπίζοντας άμεσα τα προβλήματα σε στεγαστική και πιστωτική αγορά.

«Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για επαναπροσδιορισμό των δανείων. Σε περίπτωση που – και με κάθε σεβασμό προς τις τράπεζες – τα προβλήματα στην κεφαλαιουχική επάρκεια δεν μπορούν να λυθούν από τον ιδιωτικό κλάδο, τότε, ίσως, υπάρχει ανάγκη «χρήσης» δημόσιου χρήματος».

Επιπρόσθετα ο επικεφαλής του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ο διεθνής οργανισμός θα προχωρήσει σε επανεκτίμηση των προβλέψεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη, εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

«Οι προβλέψεις, τις οποίες θα δημοσιεύσουμε σε μερικές ημέρες, δεν θα είναι διόλου αισιόδοξες. Οι κίνδυνοι πιέσεων που είχαμε αναφέρει στην τελευταία έκθεση «World Economic Outlook”, επιβεβαιώθηκαν».

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ, ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% με 25% της παγκόσμιας οικονομίας, είναι αρκετά ισχυρές προκειμένου να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Αυτό, πάντως, δεν ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρώπης.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v