Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχώρηση ευρωαγορών λόγω Wall & τραπεζών

Ηπια πτώση εμφανίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την διήμερη ανάκαμψη, εξαιτίας των αρνητικών προσήμων στην Wall και των νέων υποβαθμίσεων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Συγκρατημένη πτώση εμφανίζουν μετά την πολυήμερη ανάκαμψη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εξαιτίας των αρνητικών προσήμων στην Wall και των νέων υποβαθμίσεων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ελλείψει προγραμματισμένων εταιρικών ανακοινώσεων, το ενδιαφέρον στην σημερινή συνεδρίαση επικεντρώνεται στην ανάκαμψη των τιμών εμπορευμάτων και τις συνεχιζόμενες υποβαθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο.

ΗUBS διολισθαίνει2,2%. Η αναλύτρια της Oppenheimer & Co. Meredith Whitney εκτιμά σε έκθεσή της ότι η ευρωπαϊκή τράπεζα ίσως καταθέσει ζημίες 2,15 δολ. ανά μετοχή το 2008. Η προηγούμενη εκτίμηση της κας Whitney ήταν για κέρδη 45 σεντς ανά μετοχή.

Επιπλέον, η Citigroup αναφέρει σε έκθεσή της ότι οι γαλλικές τράπεζες θα απωλέσουν 4,2 δισ. ευρώ σε διαγραφές κατά το 2008, επιπλέον των 9,5 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί στο 2007.

Ο οίκος υποβάθμισε τους στόχους 2008 για την BNP (-1,3%) κατά 4% και για την Societe Generale (-1,2%), την οποία αναφέρει ως την πλέον εκτεθειμένη στην πιστωτική ασφυξία, κατά 13,9%.

Η Citigroup υποβάθμισε επίσης την Natixis κατά 13% και την Credit Agricole κατά 5%.

Η Alitalia αντιδρά αρνητικά στην αποχώρηση της Air France από τις συνομιλίες εξαγορές.

Η Goldman Sachs υποβάθμισε την μετοχή της Lloyds TSB (-2,6%) σε «πώληση» από «ουδέτερη» αλλά απομάκρυνε την Barclays από την λίστα «conviction sell» και αναβάθμισε την HBOS σε «αγορά» από «ουδέτερη».

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται ανεπαίσθητα στις 5.116 μονάδες, ο DAX υποχωρεί ελαφρώς 0,08% στις 6.772 μονάδες και ο CAC 0,24% στις 4.899 μονάδες.

Νωρίτερα τα ασιατικά χρηματιστήρια επιδόθηκαν σε ράλι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την βοήθεια των εταιρειών του κλάδου των εμπορευμάτων, λόγω της ενίσχυσης των τιμών του χαλκού και του πετρελαίου.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού διαμορφώθηκε 0,9% υψηλότερα, ενώ κέρδη 1,5% απεκόμισε ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο, στις 13.389 μονάδες.

Χθες στην Wall Street, οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις του B. Bernanke για την πορεία της ανάπτυξης και του του πληθωρισμού και οι δηλώσεις περί πιθανής ύφεσης θορύβησαν τους επενδυτές οι οποίοι προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,36% ενώ ο Nasdaq κατέγραψε οριακή πτώση 0,06% και ο S&P 0,19%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v